Staatsveiligheid krijgt rechtstreeks toegang tot duizenden politiecamera's

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
BELGA Minister van Justitie Koen Geens (CD&V).
De Staatsveiligheid krijgt rechtstreeks toegang tot de duizenden camera's van de lokale en federale politiediensten. Het gaat zowel om de simpele bewakingscamera's als om de intelligente systemen, zoals de ANPR-camera's die nummerplaten herkennen. De Staatsveiligheid zal niet langer toestemming moeten vragen aan de bevoegde politiedienst om mee te kijken met de camera's of om camerabeelden op te vragen. Dat schrijft De Tijd vrijdag.

Op 25 mei, wanneer over heel het land strengere privacyregels van kracht worden voor alle bedrijven en overheidsdiensten, treedt ook een andere wet in werking die de Staatsveiligheid rechtstreeks toegang geeft tot de duizenden camera's van alle federale politiediensten en alle lokale politiekorpsen in ons land.

Dat gaat van de eenvoudige bewakingscamera's die een politiezone bijvoorbeeld gebruikt om een stadsplein in de gaten te houden tot de intelligente camera's, zoals de ANPR-camera's die nummerplaten herkennen en die aan steeds meer wegen opduiken. Het gaat zowel om zichtbare als verdoken camera's.

De Staatsveiligheid zal geen toestemming meer moeten vragen aan de bevoegde politiedienst om in real time mee te kijken met een politiecamera. Evenmin om camerabeelden te kunnen inkijken die in een politiedatabank te vinden zijn. De Staatsveiligheid mag daarvoor het nationaal register gebruiken dat de federale politie bijhoudt met alle locaties van vaste politiecamera's.

Wie controleert de Staatsveiligheid wanneer ze de politiecamera's gebruikt? De dienst zal geen toestemming meer moeten vragen aan de politie, zoals dat nu wel nog het geval is. Maar er zal wel telkens bijgehouden worden wie van de Staatsveiligheid wanneer een politiecamera heeft gebruikt. Er blijft dus altijd een spoor achter.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Baeckeland

  Perfect!

 • Nathalie Landtsheer

  En dan zeggen dat het geen dictatuur is...

 • sylvain vlerick

  Goed zo !

 • Hans Plas

  Dat was vanaf dag 1 de bedoeling, maar door het zachtjes te introduceren is nu het merendeel van het volk er tevreden mee.

 • Herman Janssens

  Het is duidelijk een beslissing van een CD&V-minister. Moest het een NV-A-excellentie zijn die zoiets besliste dan was het kot hier te klein en zaten we al minstens aan 800 linkse scheldreacties. De broodschrijvers van links worden nu aan banden gelegd. Ze zijn bang dat ze de CD&V nog erg gaan nodig hebben om nog ergens aan de macht te komen. Allemaal zooooooooo doorzichtig.