Staatssecretaris voor Fraudebestrijding De Backer: "Drugsaanpak naar Amerikaans model nodig in Antwerpse haven"

De haven van Antwerpen met op de achtergrond de stad.
Photo News De haven van Antwerpen met op de achtergrond de stad.
Staatssecretaris voor Fraude­bestrijding Philippe De Backer (Open Vld) pleit voor een apart agentschap dat zich specifiek bezighoudt met de steeds heviger wordende drugsproblematiek in en rond de haven van Antwerpen. Maar zo een apart agentschap "heeft weinig zin", zegt het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V).

Dat nieuwe agentschap zou onder andere havenarbeiders kunnen screenen en de internationale ­informatie-uitwisseling coördineren. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en De Standaard vandaag.

"Ik denk aan een samenwerking tussen politie, justitie, douane en zelfs de fiscus", zegt de liberaal, die volgend jaar de Open Vld-lijst trekt in de Scheldestad. "Ik roep mijn collega's Jan Jambon, Johan Van Overtveldt (beiden N-VA) en Koen Geens (CD&V) op om de koppen bij elkaar te steken en hun diensten te laten samenwerken. Ook mijn inspectiediensten kunnen hier een rol in spelen."

DEA

Zowel De Backer als Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten verwijst expliciet naar de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) die zich volledig toespitst op de drugsproblematiek in de VS.

"Apart agentschap heeft weinig zin"

Justitieminister Geens ziet zo'n agentschap alvast niet zitten. "Een apart agentschap voor drugs heeft weinig zin", klinkt het op zijn kabinet, dat onder meer verwijst naar het geneesmiddelenagentschap FAGG dat al vaak betrokken is bij gerechtelijke onderzoeken. Bovendien gaat zo'n apart agentschap in tegen het idee van de geïntegreerde politie, vinden ze bij Geens.

Het kabinet verwijst ook naar de visie van de minister om bij de federale gerechtelijke politie van Antwerpen, Oost-Vlaanderen, Brussel, Luik en Charleroi vijf diensten op te richten die onder meer de georganiseerde criminaliteit en terrorisme aanpakken. "Dat zou een goede stap vooruit zijn. Hierdoor zouden de diensten meer kunnen specialiseren, is er een oplossing voor capaciteitsvraagstuk en kunnen ze meer gecoördineerd optreden, maar toch voldoende lokaal verankerd zijn."

Voor Geens is het belangrijkste dat de diensten goed samenwerken voor de uitwisseling van informatie en proactief kunnen optreden. "Justitie neemt al de nodige stappen daartoe", besluit het kabinet. 
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  M.A.W. De Backer zegt dat de nva in Antwerpen faalt . Bartje drinkt liever met een gebruiker een cola zero in het Fornuis.

 • Dirk Van den Sande

  Heeft er iemand al stil gestaan bij het feit dat vooral de GEBRUIKERS ook aangepakt moeten worden!

 • guido vermeyen

  Het misdaadsyndicaat zal eerst haar goedkeuring moeten geven..wat zeer twijfelachtig is. Dealers die werkloos worden is volgens genoemd syndicaat niet bevordelijk voor de werkgelegenheid. Ze voelen zich geviseerd. Eerste betoging is aangevraagd. Politie koopt nieuwe camera's om dit te filmen.

 • Gerard Braeckmans

  Jan Krommentak, ben je ooit al eens in de haven van Antwerpen geweest?

 • marc bolders

  Dat hij begint met de fiscale fraude eens aan te pakken alle "papers" van de laatste jaren kunnen miljarden opleveren en laat de drugs aan justitie en politie. Doe nu eens eindelijk uw job en stop met al dat gezever. En als ge de fiscale fraude niet wil aanpakken zeg dat dan, dan weten de mensen zeker dat ze op u nooit moeten stemmen.