Staatskas int 335 miljoen euro aan verkeersboetes

UNKNOWN

De politie heeft in 2008 meer dan 3 miljoen verkeersboetes uitgeschreven. Dat is meer dan ooit tevoren. De opbrengst voor de staatskas is navenant: 335 miljoen euro en dat is ook een record. De cijfers komen van het ministerie van Financiën, die 'Het Nieuws' van vtm kon inkijken.

Grotere pakkans

"Dat is inderdaad een zeer groot bedrag", zegt Werner De Dobbeleer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). "Dat geeft aan dat de Belg zijn rijgedrag nog altijd onvoldoende heeft aangepast. Het heeft natuurlijk ook te maken met de grotere pakkans, zodat er meer controles gebeuren. Denk maar aan alle onbemande camera's. Maar ook het feit dat bij de voorbije BOB-campagne bijna 180.000 bestuurders zijn gecontroleerd."
In 2007 brachten de boetes 310 miljoen euro op, in 2006 280 miljoen.

Onmiddellijke inningen

Steeds meer boetes worden onmiddellijk geïnd, stelt vtm. Vroeger moest een overtreder nog naar het postkantoor om boetezegels te kopen, maar die regeling werd in maart 2006 afgeschaft. Nu krijgt een overtreder een overschrijving in de bus. De onmiddellijke inningen waren in 2008 goed voor 223 miljoen euro, of 70 procent van de totale inkomsten.

De Belg betaalt zijn boete op tijd. Soms is hij zelfs te correct. De staat moest vorig jaar 2,5 miljoen euro terugstorten aan overtreders die hun boete twee keer hadden betaald. (belga/mvdb)