Staatsblad sluit recordjaar af met iets meer dan 117.000 pagina's

BELGA
Het Belgisch Staatsblad heeft het jaar 2017 afgesloten met een recordaantal pagina's. Er werden exact 117.002 bladzijden gepubliceerd, wat er bijna 10.000 meer zijn dan in het vorige recordjaar 2014 (107.270). "Het was op het vlak van wetgeving nochtans een vrij normaal jaar", zegt Wilfried Verrezen, directeur van het Belgisch Staatsblad.

In het Staatsblad verschijnen de wetten, besluiten en andere officiële berichten van regeringen en parlementen. Dat het Staatsblad in 2017 dikker zou zijn dan anders, was eerder al duidelijk. Na het verspreiden van de laatste editie van het jaar vrijdag, is ook bekend geworden dat de teller voor dit jaar stopt op 117.002 pagina's.

"Het zijn heel veel pagina's, maar het was nochtans geen uitzonderlijk jaar op het vlak van wetgeving", klinkt het bij Verrezen. "In het begin van het jaar hadden we wel enkele grote internationale verdragen. Omdat daar forse kleppers bij waren, hadden we na drie maanden al een voorsprong van 25.000 pagina's. En die hebben we continu meegesleept."

De associatieovereenkomst tussen enerzijds de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en anderzijds Oekraïne vormde met 6.827 pagina's de dikste turf.

Voorts wordt voor een verklaring ook verwezen naar de regionalisering van de binnenwateren. "Die bevoegdheid is bij de laatste staatshervorming van het federale niveau overgeheveld naar de gewesten. Dat zorgt meteen voor een vermenigvuldiging van het aantal pagina's daarover", aldus Verrezen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  Heb je al eens gekeken in welke druk dit Staatsblad is gedrukt?,117000 bladzijden , met een druk waar je een loep nodig hebt om ze te kunnen lezen ,zo klein en met zekerheid blikt er ondertussen geen kat meer door het labyrint van regeltjes,voor-schriften,maar ondertussen wordt democratie groot geschreven,denk wanneer je een wind mag laten nog er moet inkomen ,voor de rest zowat alles.

 • Karel Van Beeck

  De kracht van verandering. Nieuwe regels, meer regels en nog meer regels. De politiestaat in wording!

 • Gino Denil

  De administratieve vereenvoudiging draait op volle toeren.

 • Willy Van Craen

  Je moet als gewone burger alle wetten kennen zelfs die van meer dan 100 jaar oud.

 • joseph vande reyd

  Het resultaat van politieke onweerstaanbare drang vereeuwigd te worden, of het het leven van diegenen die het bolletje rood gekleurd hebben aangenamer zal maken maakt echter geen bal uit.In een poging de geschreven teksten te ontleden kan je niet anders dan je gat met die gazet afvegen, droevig om vast te stellen dat die teksten miljoenen echte euros gekost moeten hebben om daarna vast te stellen dat ons leven er weer ingewikkelder op gemaakt is