Staatsblad breekt opnieuw alle records: 35 keer zoveel pagina's als de langste roman ooit

BELGA
Het Belgisch Staatsblad ligt op recordkoers, althans wat het aantal pagina's betreft. De teller staat vandaag al op 107.448 pagina's - het hoogste aantal ooit, meldt Wolters Kluwer Belgium. En dan moet december nog passeren, wanneer de omvangrijke programmawetten en -decreten de revue passeren. Het Staatsblad telt daarmee meer dan 35 keer zoveel pagina's als de langste roman ooit.

Het is À la recherche du temps perdu van de Franse auteur Marcel Proust, in 13 delen gepubliceerd tussen 1913 en 1927, dat door het Guinness World Record Book als langste roman ooit gepubliceerd wordt beschouwd. Het boek telt niet minder dan 3.031 pagina's, die echter in het niets vervallen bij de meer dan 100.000 Staatsbladpagina's die tot op vandaag al zijn gepubliceerd. 

Het is pas voor de derde keer in zijn 186-jarig bestaan dat het Staatsblad de kaap van 100.000 pagina's rondt. De vorige recordjaren waren 2013 en 2014, met respectievelijk 104.172 en 107.270 pagina's.

Wet van 6.827 pagina's

De meest lijvige tekst was de wet waarmee ons land instemde met de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie enerzijds en Oekraïne anderzijds. Die turf was goed voor 6.827 pagina's. En vorige maand kwam er het KB bij over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, waardoor de teller met 2.350 bladzijden aandikte.

De belangrijkste leverancier van wetteksten blijft het federale niveau, met 55,4 procent. Vergeleken met 20 jaar geleden is dat een daling met 9,3 procent, wat wellicht een gevolg is van de opeenvolgende staatshervormingen die meer bevoegdheden bij de deelentiteiten legden. De decreten van de Vlaamse gemeenschap en van het Waals gewest waren goed voor respectievelijk 14,5 en 13,6 procent van de gepubliceerde teksten.

Het Staatsblad verschijnt sinds 2003 alleen nog in elektronische vorm. In 2002, het laatste jaar van publicatie op papier, telde het Staatsblad ‘slechts’ ongeveer 63.000 pagina’s.

Elke Belg wordt geacht op de hoogte te zijn van de informatie die in het Staatsblad verschijnt.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pat geen

  Ze hebben nog veel papier over maar dat zijn voor de verkiezingen

 • dirk claeys

  Een grote leugen en bedrog van onze politieke verkozenen!

 • gilberte Vergaelen

  Als je dan het Staatsblad bekijkt en je vind ongeveer 50 pagina's met vreemdelingen die de Belgische nationaltit verkrijgen, heb je ook al een dik boek. We moeten die namen toch niet van buiten leren zeker?

 • Jurgen Mouton

  En dan word je als Belg, verondersteld van de wet te kennen. Beetje serieus blijven hé, er is niemand die de wet kent, want gezien hoe omvangrijk die is, is dat gewoon onmogelijk.

 • Willy Van Craen

  Moet je dit als burger allemaal niet weten wat er in staat ?