Staatsbedrijf bpost verhuist 200 IT-jobs naar India

BELGA
Staatsbedrijf bpost zet zo'n 200 informatici van externe Belgische bedrijven aan de deur en verhuist hun taken vanaf komende maandag naar India. Dat blijkt uit een personeelsmededeling die de redacties van Mediahuis konden inkijken. Informaticadirecteur Nico Cools zegt daarin dat de operatie nodig is om de kosten te beheersen en de sturing richting digitale economie aan te kunnen.

De geruchten rond de uitbesteding naar India deden al langer de ronde binnen bpost, maar tot nu toe ontkende de directie altijd dat er al iets beslist was. Uit de brief blijkt echter dat bpost contracten heeft ondertekend met de ­Indiase informaticabedrijven ­Infosys en Tata Consultancy en dat de hele operatie maandag al van start gaat, en tegen februari grotendeels voltooid moet zijn. De bedoeling is naar verluidt dat in India allerlei nieuwe applicaties uitgeschreven worden.

De vakbonden bij bpost zijn verbolgen. "Een overheidsbedrijf dat zich een bod van 2,55 miljard euro op PostNL kan veroorloven, maar het grootste deel van zijn ICT-departement uitbesteedt naar een lageloonland, dat is voor ons de schaamte voorbij", klinkt het in een mededeling.

Bpost heeft naast 200 externen ook een 200-tal IT'ers in loondienst. Die blijven aan boord, maar krijgen externe taken. Zo moet een deel van hen de Indiërs opleiden en begeleiden. "Totaal respectloos", aldus vakbond ACV.

Sp.a en Groen niet te spreken over beslissing

Oppositiepartijen sp.a en Groen zijn niet te spreken over de beslissing van bpost om IT-activiteiten naar India te verhuizen. "Bpost had veel geld over voor een overname van post.nl, maar investeren in mensen van hier en jobs voor hier is blijkbaar te veel gevraagd", laakt sp.a-voorzitter John Crombez. Voor Kamerlid Stefaan Van Hecke van de groenen toont deze beslissing de "hardvochtige en kille houding van de regering".

"Kortzichtig en onverantwoordelijk", reageert Crombez. "We kunnen dit ook in België en de EU." De socialistische voorzitter vraagt het postbedrijf uitdrukkelijk op die beslissing terug te komen. "Een overheidsbedrijf als bpost moet maatschappelijk verantwoord ondernemen: zorgen voor topdienstverlening, goeie jobs, opleiding en vorming van medewerkers. Bovendien moet Bpost in het huidige mondiaal klimaat van hacking van IT-netwerken en destructieve concurrentie extra voorzichtig zijn in plaats van onnodige risico's te creëren voor de Belgische economie."

De groenen reageren "verbijsterd" op de beslissing. "Welk signaal geeft bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) en de ganse regering, als een winstgevend overheidsbedrijf het grootste deel van het departement ICT uitbesteedt aan een lagelonenland?", vraagt Van Hecke. "Men duwt hier 200 mensen in de werkloosheid. Tot zover het jobs-mantra van deze regering."

Hij vindt dat een overheidsbedrijf als bpost het voorbeeld zou moeten geven op zowel het vlak van kwaliteit van werk als het respecteren van sociale en milieunormen. De groenen willen dat minister De Croo tekst en uitleg komt geven in de Kamer. De minister kon vanmiddag nog niet worden bereikt voor een reactie.

Bpost: "Steeds moeilijker om nodige bekwame mensen te vinden in België"

Bpost verdedigt zich tegen de kritiek dat het 200 IT-jobs verhuist naar India. "Het wordt steeds moeilijker om in België de nodige bekwame mensen te vinden om ons te helpen", geeft het postbedrijf in een schriftelijke mededeling als een van de redenen.

Bpost werkt momenteel met 200 interne IT-medewerkers, maar deed daarnaast ook een beroep op meer dan 100 leveranciers die freelancers in verschillende vakgebieden bezorgden. Die versnippering maakte het moeilijk om een strategie op lange termijn uit te bouwen, luidt het. Daarom schakelt bpost voortaan twee vooraanstaande Indiase informaticabedrijven ­in, in plaats van de freelancers. Daarvoor werd een aanbestedingsprocedure gevolgd.

Maar het was ook steeds moeilijker geworden om in België de juiste mensen te vinden, zegt bpost. "Hierdoor hebben we een gebrek aan vaardigheden." Bovendien was er een groot verloop bij de freelancers. "Meer dan 50 procent van de huidige uitbestede resources werkt minder dan één jaar voor het bedrijf. Een groot aantal freelancers naadloos integreren, is niet altijd efficiënt."

Bpost wijst erop dat andere grote Belgische bedrijven ook al een beroep doen op de Indiase spelers. "Dankzij deze partnerschappen hebben we toegang tot IT-vaardigheden, -bekwaamheden en -kennis van hoog niveau om onze IT-projecten op een efficiënte en gecoördineerde manier te verwezenlijken", besluit het postbedrijf.