Staat veroordeeld om geradicaliseerde gedetineerden naar rechtbank over te brengen

De gevangenis van Itter.
belga De gevangenis van Itter.
De Belgische Staat is door de rechtbank van Brussel veroordeeld om de overbrenging te organiseren van vijf geradicaliseerde gedetineerden naar het Brusselse justitiepaleis. De vijf verblijven in een hoogbeveiligde afdeling van de gevangenis van Itter en willen in eigen persoon de detentieomstandigheden aanklagen. Dat bericht RTL Info.

Ze brengen het grootste deel van hun tijd door in de cel, met geen of weinig vorming en werk. Ze hebben ook geen echte toegang tot een luchting, enz. Deze gedetineerden willen dat dit verandert, aldus RTL Info. Half november al wilden ze uitleg verschaffen voor de burgerlijke rechtbank, maar er werd niets ondernomen om hun overbrenging mogelijk te maken, wat indruist tegen onder meer de Europese Conventie voor de Mensenrechten.

De Belgische Staat werd veroordeeld om de overbrenging van deze gedetineerden naar Brussel te organiseren, op straffe van een dwangsom van 10.000 euro. Het ministerie van Justitie beschikt nog over iets meer dan 3,5 maanden om dit te doen. Eind maart is een volgende zitting voorzien.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eduardo Van hoyweghen

  En dan zijn er nog die denken dat het migratiepact door rechters niet zal aangewend worden om uitspraken op te baseren.

 • alain lammens

  Geradicaliseerden ! Ben eens benieuwd welke mensenrechten zij respecteren ?

 • Georges Kuster

  Justitie moet zich bezig houden met de echte zaken, niet met voor haar symbolische zaken! Als normale rechtszaken maanden vertraging oplopen bij gebrek aan personeel, waarom kan dan deze zaak zo vlug behandeld worden?

 • Patrik De Weirdt

  En weer is er een Brusselse rechter die de Belgische staat een dwangsom oplegt om de eisen van terroristen in te willigen. Deze kerels, die zich door hun gedrag en daden buiten de wet gesteld hebben, gebruiken diezelfde wet nu om hun eisen kracht bij te zetten.

 • Peeters Freddy

  Allee minister Geens, steek enkele tanden bij want anders kost het weer handen vol geld voor de belastingsbetalers.