Staat verdient meer aan frisdrank dan aan wijn: inkomsten uit accijnzen op drie jaar verdrievoudigd

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
De inkomsten uit de belasting op gesuikerde dranken zijn in drie jaar tijd van 55 naar 175 miljoen euro per jaar gestegen. Daarmee brengen de accijnzen op frisdranken meer op dan de accijnzen op wijn. Dat schrijft Le Soir.

De staat heft accijnzen op dranken "die suiker of andere zoetstoffen bevatten", zoals Coca-Cola en gearomatiseerde waters. In 2015 leverde dat 55 miljoen euro op voor de staatskas en in 2018 steeg dat tot 175 miljoen euro.

Dat is iets meer dan de opbrengsten van accijnzen op wijn (172 miljoen euro) en iets minder dan die op bier (200 miljoen euro). Het gaat om een verdrievoudiging in drie jaar tijd.

Het is de consument die het verschil in de winkel voelt, met als gevolg dat steeds meer Belgen hun inkopen in het buitenland doen. De staat schat de gemiste inkomsten op meer dan 20 miljoen.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jos Plessers

  Nog ff en we betalen taks op de lucht die we inademen.

 • Hilde Van Grieken

  Spijtig voor onze middenstanders, maar genoeg is genoeg!!!

 • Gino Denil

  Zelfs op niet gesuikerde dranken. Er wordt immers geen onderscheid gemaakt.

 • Dirk Vregels

  Omdat de prijzen al hoog liggen en veel Belgen hierdoor hun boodschappen reeds over de grens doen zorgt iedere verdere accijnsverhoging ervoor dat dit aantal juist sneller groeit en de inkomsten zinken als een baksteen zoals nu blijkt. Men loopt geen miljoenen mis maar miljarden.

 • Emi De graeve

  Politiekers doen waarschijnlijk zelf weinig boodschappen en kennen vermoedelijk geen prijzen. Velen onder hen eten en drinken trouwens dagelijks op andermans kosten. Het zal hen niet deren dat jan met de pet wat bakken water, kattevoer, ovomaltine, waspoeder, homeopathische medicatie, enz ... van over de grens inslaat en de tank gaat vullen.