Staat pakt naast 100 miljoen van veroordeelde criminelen

getty
De rechters in ons land hebben vorig jaar 361 miljoen euro aan strafrechtelijke boetes uitgesproken. Ongeveer een derde daarvan kan niet geïnd worden omdat de veroordeelde geen geld heeft staan of omdat de Belgische Staat niet weet waar dat geld zit. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De FOD Finan­ciën klasseert een derde van die boetes al in de categorie "invordering belemmerd". Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën, die Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) opvroeg bij bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld).

De voornaamste reden is dat de veroordeelde op de een of andere manier niet in staat is om die boete te betalen. Dat zorgt voor flink wat wrevel bij de magistratuur omdat de indruk van straffeloosheid wordt gewekt.

De politiek werkt aan oplossingen, maar die laten lang op zich wachten. Aftredend minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit voor het principe "follow the money". Door strafuitvoeringsonder­zoeken kan het parket nagaan of drugscriminelen bijvoorbeeld in het buitenland nog rekeningen of eigendommen hebben. Daar kan dan het geld gehaald worden.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Paul Peelos

  En je kan er zeker van zijn dat FOD Financiën duchtig aan deze cijfers gesleuteld heeft om het totale bedrag naar beneden te halen.

 • Don Tessers

  Op alles beslag laten leggen en geen uitkering.

 • Peter Janssen

  Tiens, élke inwoner heeft toch wettelijk recht op een inkomen?? Hef dan maar de grens voor inbeslagname op uitkeringen/ocmw voor criminelen en zeker voor veelplegers op, maar dat is te simpel voor geens, zeker? Voor de werkende mens tellen ze dan wel de boetes bij op de belastingbrief!!Pure discriminatie, weer...en dan maar janken waarom Vlaams Belang de verkiezingen wint...

 • johan vankeirs

  Het is steeds hetzelfde.De brave belastingbetaler draaid steeds op voor de misdaden van criminelen.Zij worden overmatig beschermd door onze overmatige "democratie" en ondertussen zitten we met een schuld van 11 miljard.

 • BERT VAN ELST

  de belastingbetaler zal da weer wel op zich nemen