Staat moet dwangsom van 250 euro per dag betalen aan gedetineerden

Photo News
De Belgische staat moet een dwangsom van 250 euro betalen aan 25 gedetineerden van de gevangenis van Jamioulx zolang de omstandigheden waarin die worden vastgehouden niet verbeteren. Dat heeft een rechter in kort geding vandaag beslist.

De 25 gedetineerden eisten vorige week voor de rechtbank van eerste aanleg van Charleroi in kort geding dwangsommen van de Belgische staat. Als gevolg van de staking van de cipiers in de gevangenis zijn de detentievoorwaarden er erg verslechterd.

Woensdag bracht de voorzitster van de rechtbank van eerste aanleg een bezoek aan de gevangenis, waar ze een gesprek had met de directieleden en enkele gedetineerden. Ze stelde vast dat de omstandigheden er -ondanks de goede wil van de verantwoordelijken- precair waren.

De rechtbank oordeelde daarom dat de Belgische staat 250 euro per dag moet betalen aan de klagers als ze niet twee keer per week bezoek kunnen krijgen van hun familie. Zes van hen krijgen hetzelfde bedrag als ze hun dagelijkse wandeling op de binnenkoer niet krijgen en enkele anderen moeten daarnaast psychische en medische zorgen krijgen.

Photo News
Photo News