Staat het Vlaamse begrotingsevenwicht ter discussie?

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil begrotingsdiscipline aanhouden, maar vindt dat er ruimte moet blijven om te kunnen investeren. Dat heeft hij verklaard in de marge van het Overlegcomité, zonder zich uit te spreken over het loslaten van het begrotingsevenwicht. Coalitiegenoot Hilde Crevits (CD&V) wil de zware begrotingscontrole die voor de deur staat met "open geest" bekijken en "alle pistes openhouden".

Het Vlaamse regeerakkoord schuift voor dit jaar een begroting in evenwicht naar voren. De budgettaire teller staat intussen evenwel duidelijk in het rood. In het Vlaams Parlement citeerde minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open Vld) gisteren een cijfer van 694 miljoen euro, al benadrukte ze dat het nog lang geen definitief cijfer is, waar dan ook geen conclusies aan mogen worden gekoppeld.

Niettemin rijst de vraag of de Vlaamse ploeg zal vasthouden aan dat begrotingsevenwicht. CD&V-minister Joke Schauvliege liet eerder al verstaan dat een begroting zonder tekort geen fetisj mag zijn.

Haar partijgenote Hilde Crevits liet vandaag noteren dat "als je voor zo'n moeilijke budgettaire controle staat, waarvan iedereen erkent dat ze zeer zwaar zal zijn, je dat met een open geest moet bekijken". Haar partij vindt het van belang het evenwicht in het oog te houden, maar ook om "alle kanten van de medaille goed te bekijken". Federaal vicepremier Kris Peeters wilde geen commentaar kwijt op de Vlaamse oefening. Het Vlaams niveau moet zelf zien hoe ze de zaken aanpakt en nadien moeten de consequenties op federaal niveau worden bekeken, luidde het niettemin.

Regeringsleider Bourgeois bevestigde dat het regeerakkoord uitgaat van een evenwicht, al merkte hij wel op dat zijn regering wordt geconfronteerd met een grote oefening door externe omstandigheden waar de regering zelf de hand niet in heeft, zoals het Europese boekhoudstelsel. Over het loslaten van het evenwicht sprak hij zich niet uit. Hij wil de begrotingsdiscipline aanhouden, maar wil ook ruimte laten om te investeren.

Aan liberale zijde stelde Brussels Begrotingsminister Guy Vanhengel (Open Vld) dat iedereen best zijn doelstellingen probeert te bereiken en dat het best is zo snel mogelijk aan te knopen met een evenwicht.

Hilde Crevits (CD&V).
BELGA Hilde Crevits (CD&V).