Staakt De Lijn straks opnieuw? Vakbonden dienen stakingsaanzegging in

De kans bestaat dat het personeel bij De Lijn binnenkort opnieuw het werk neerlegt.
Photo News De kans bestaat dat het personeel bij De Lijn binnenkort opnieuw het werk neerlegt.
De vakbonden bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend voor alle entiteiten wegens de onvrede over het personeelsbeleid bij de vervoersmaatschappij. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront. Uit goede bron heeft deze krant vernomen dat De Lijn Vlaams-Brabant morgen en overmorgen, op donderdag 14 en vrijdag 15 februari al staakt.

Volgens een woordvoerder van De Lijn Vlaams-Brabant is er een stakingsaanzegging ingediend voor het hele Vlaamse grondgebied. “De directie heeft dus drie dagen de tijd om in overleg te gaan met de vakbonden”, luidt het. 

Uit goede bron vernam deze krant dat in Vlaams-Brabant wel het werk neergelegd wordt. “Er is een serieus personeelsgebrek bij De lijn, wat resulteert in het weigeren van verlof”, aldus die bron. “De Lijn wil niet in overleg gaan en daarom deze actie.” De Lijn kan dit niet bevestigen noch ontkennen. Mogelijk is de dienstverlening in Vlaams-Brabant morgen dus wel verstoord.

“Grote verontwaardiging”

De aanzegging is het gevolg van “de huidige malaise bij De Lijn en de grote verontwaardiging van zovele personeelsleden over het gevoerde personeelsbeleid en gebrek aan respect voor de sociale dialoog”, klinkt het daarnaast in een brief aan directeur-generaal Roger Kesteloot die woensdagavond werd verstuurd.

“Of het nu gaat over gebrek aan overleg en transparantie, of inkomen, rijtijden, rusttijden, dienstregelingen, gebrek aan voertuigen, personeelsgebrek, toekenning van vakantiedagen, onrust in de techniek en ontevredenheid ingevolge de implementatie van DL 2020 enz. enz., er is bij De Lijn slechts één rode draad, en dat is die van de onwil van het management om nog tot gedragen oplossingen te komen en het werk van eenieder werkbaar te houden”, aldus de vakbonden.

‘Er is bij De Lijn slechts één rode draad: die van de onwil van het management om nog tot gedragen oplossingen te komen’

Vakbonden

Volgens ACOD, ACV en ACLVB geeft de directie het personeel en zijn vertegenwoordigers steeds opnieuw de indruk eerder te kiezen voor het conflict als voor de oplossing, en is er geen mogelijkheid meer tot sociaal overleg. “Mensen worden in eender welke entiteit regelmatig voor voldongen feiten gezet, en door voortdurend olie op het vuur te gooien waar het management maar enigszins kan, is de maat meer dan vol voor onze leden”, luidt het.

Limburgse onvrede dijt uit

Het busverkeer in Limburg is sinds vorige week al zwaar verstoord door acties van de vakbonden in Limburg. “De ontevredenheid in Limburg geldt ook voor de rest van Vlaanderen. De algemene ontevredenheid valt op den duur niet meer te kanaliseren”, zegt Rita Coeck van ACOD.

De directie heeft nu drie werkdagen de tijd om de vakbonden bijeen te roepen voor een verzoeningsvergadering, aldus Coeck. De vakbonden zullen nadien beslissen over eventuele verdere stappen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adrian Kowalczykiewicz

  @ Philomena: "Daar waar de NV-A het voor het zeggen heeft heerst er onvrede.De werkmens moet en zal door het zand moeten eerder rust die partij niet." Je kunt het ook omkeren... daar waar de NVA aan de macht is, moet én zal ACV en vooral ABVV constant onrust stoken om die partij zoveel mogelijk schade toe te brengen.

 • Peter Janssen

  Laten we het personeel allemaal vervangen door de klagers, die vinden dat ze als reizigers gepest worden, dan zijn er geen (aangevraagde!!) stakingen meer nodig want die werken toch zo graag en onvoorwaardelijk flexibel zonder nog een sociaal leven voor een aalmoes?

 • Wim Van Hoof-Segers

  Er zijn teveel bussen buiten de spitsuren die leeg rijden. Goed voor de occasionele gebruiker, maar niet voor een efficiente maatschappij. Vooral naar de luchthaven bijvoorbeeld, hoeveel lege bussen er daar rijden.

 • rita van daele

  Allez keitof ! En wie is weeral de dupe? Ja hoor wij die afhangen van het openbaar vervoer en de auto zouden laten staan om het klimaat te redden !

 • patrick morel

  Laat de auto staan en neem het openbaar vervoer en zeg tegen je baas dat je te voet komt. Privatiseren al die overheidsinstellingen waar ze altijd staken.