Spraakmakende reportage toont dubbele gelaat van 'Schild & Vrienden': rechtse jongerenbeweging heeft geheime, racistische agenda

Dries Van Langenhove, leider van 'Schild en Vrienden' op een schietstand in het buitenland.
RV Dries Van Langenhove, leider van 'Schild en Vrienden' op een schietstand in het buitenland.
Een spraakmakende Pano-reportage heeft gisteravond het dubbele gelaat getoond van de Vlaams-conservatieve jongerenbeweging Schild & Vrienden. Achter de vriendelijk ogende jonge kerels met als frontman Dries Van Langenhove (25) schuilt een xenofobe, op militaire leest geschoeide groepering van zo’n 190 kernleden die hamert op een fysieke en gewapende voorbereiding voor een nakende burgeroorlog en zijn leden stimuleert om "strategische, maatschappelijke functies" in te palmen.

Een half jaar lang kon reporter Tim Verheyden meelopen met Dries Van Langenhove (25), het boegbeeld van de nieuwe Vlaams-conservatieve jongerenbeweging Schild & Vrienden. “Een onafhankelijk beweging zonder politieke banden die wil zorgen voor een positieve mentaliteitswijziging bij de Vlaamse jeugd zodat zij fysiek en mentaal weerbare, sociale burgers zijn”, vertelt Van Langenhove. Als bewijs van die positieve instelling gaat hij samen zijn believers zwerfvuil opruimen, zijn er leden die Zwarte Piet spelen, bloed geven aan het Rode Kruis en bejaardentehuizen bezoeken. 

Daarnaast wil Van Langenhove ook waken over de Vlaamse identiteit, bijvoorbeeld met de tegenactie van Schild & Vrienden dit voorjaar aan het Gentse Gravensteen tijdens een linkse protestmars naar aanleiding van de vluchtelingenproblematiek. Van Langenhove draagt zijn leden op om linkse spandoeken los te knippen, waarna het spandoek uiteindelijk ook aan flarden gescheurd wordt en de hele actie - inclusief later opgenomen intro - later in een flitsend gemonteerd filmpje op hun sociale media-kanalen verschijnt. “Die vlag verscheuren hoefde niet, maar het toont dat wij Vlaamse jongeren toch de rug konden rechthouden”, zegt Van Langenhove na afloop.

Een van de boodschappen in een besloten groep van 'Schild & Vrienden'.
VRT Een van de boodschappen in een besloten groep van 'Schild & Vrienden'.

Via de officiële Facebookpagina van Schild & Vrienden - met momenteel 14.000 volgers - raakt het filmpje ook internationaal verspreid want de beweging vertoont sterke raakvlakken met andere opkomende Europese rechtse jongerenbewegingen. Een later filmpje van een ontmoeting met de Hongaarse premier Viktor Orban, een rechts boegbeeld, bereikt zelfs de Amerikaanse ultra-rechtse media en wordt in Europa ook gretig opgepikt. Toch stelt Van Langenhove dat hij geen politieke ambities heeft. “Het is niet onze bedoeling om politieke postjes te krijgen of de leiders van morgen te worden. Wij willen de geesten van de brede bevolking wijzigen. Aantonen dat het oké is om rechts te zijn en bijvoorbeeld een normaal gezinsleven te willen.” 

Om die mentaliteitswijziging te stimuleren steunt Van Langenhove op 900 leden in de afgesloten Facebookgroep van Schild & Vrienden. Daar en in een later opgerichte chatbox delen de leden niet alleen zo’n 67.000 racistische en mensonterende fotomontages, maar bespreken ze ook hun ruimere, radicalere plannen. Zo is de groepering erin geslaagd om vier van hun leden te laten verkiezen voor de Vlaamse Jeugdraad, exact de helft van de verkiesbare zetels. Daarnaast is Van Langenhove - die na een master politieke wetenschappen nu rechten studeert - erin geslaagd om voor de twee keer al verkozen te worden tot lid van de Raad van Bestuur van de Gentse Universiteit. Hoe ze dat deden? Hun achterban massaal laten stemmen op hun leden, de concurrentie online zwartmaken en dankzij het redenaarstalent van Van Langenhove zelf.

LEES OOK. N-VA roept Aalsterse kandidaat op het matje na reportage over 'Schild & Vrienden', rector UGent wil onderzoek

Binnen de gesloten groep wordt duidelijk gemaakt dat het belangrijk is om ‘sleutelposities in te nemen bij grote, toonaangevende instellingen om te kunnen wegen op het beleid’. Tussendoor wordt er openlijk gedweept met extreem rechts en vraagt Van Langenhove’s rechterhand Louis De Stoop wie het beste bij de Eiffeltoren poseerde. Hij of Adolf Hitler. 

Louis De Stoop, opvolger van Dries Van Langenhove in de Raad Van Bestuur van UGent, publiceert een foto van zichzelf voor de Eiffeltoren en vraagt zich af wie beter poseerde, hijzelf of Hitler.
VRT Louis De Stoop, opvolger van Dries Van Langenhove in de Raad Van Bestuur van UGent, publiceert een foto van zichzelf voor de Eiffeltoren en vraagt zich af wie beter poseerde, hijzelf of Hitler.

Ondanks hun openlijke afstand nemen van alle politieke partijen valt het op hoeveel leden verbonden zijn aan Vlaams Belang en N-VA. Zo passeert de oproep om ‘de N-VA van binnenuit te verrechtsen’ en blijkt alvast één Aalsterse N-VA-jongere één van de 190 kernleden met toegang tot de Schild&Vrienden-chatbox. In dat Discord-kanaal - ontwikkeld voor gamers - kunnen de leden ‘buiten het bereik van de politiek correcte radar’ verder hun radicale ideeën en racistische fotomontages delen. De kerngroep is volgens een militaire structuur onderverdeeld met Van Langenhove als ‘eindbaas’, enkele luitenanten, strijders, rekruten en ‘normies’. “Binnenkort voeren we fysiek en mentale proeven in”, klinkt het. 

Op hun sociale media zijn nu al filmpjes te zien van fysieke trainingen met enkele gespierde leden. Wie wil opgroeien in de rangen, moet ook bewijzen dat hij al getraind heeft met vuurwapens en gevechtsporten beoefenen. Van Langenhove geeft zelf 'het goede voorbeeld’ en plaatst een foto van afgelopen zomer waarop hij poseert met een automatisch vuurwapen. Ook andere leden tonen trots hun wapencollectie - uitgestald op de Vlaamse Leeuw - en geven aan bereid te zijn tot een gewapende strijd. Van Langenhove stemt daar mee in: “De dag van het geweld komt nog wel hoor. Ik weet welke kant voorbereid zal zijn en welke niet.”

Een van de boodschappen van Dries Van Langenhoven in een geheime chatgroep van 'Schild & Vrienden'.
VRT Een van de boodschappen van Dries Van Langenhoven in een geheime chatgroep van 'Schild & Vrienden'.

Toen de twintiger gisterochtend geconfronteerd werd met de reportage, ontkende hij staalhard elke aantijging over racisme en probeerde hij de programmamakers zelfs ervan te overtuigen dat ze zich ‘door iemand in de luren hadden laten leggen' met valse chatconversaties. Als klap op de vuurpijl stuurde hij anderhalf uur voor de uitzending zelf een video de wereld in. “Kijk gerust naar de uitzending en zie hoe de openbare omroep een positief verhaal zo bewerkt en verknipt tot iets negatiefs.” Of in Donald Trumps woorden: fake news. 

LEES OOK. Voorzitter Schild & Vrienden spuwt gal over Pano-reportage: "VRT probeert alles wat Vlaamsgezind is te framen als racistisch"
458 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van Goubergen

  so what is dat nieuws ,iedereen heeft recht op vrije meningsuiting

 • Jona Halffman

  Dit is niets meer dan een niet zo typische alt-right activist. Deze is speciaal omdat, niet zoals echte fascisten, pro-kapitalisme en pro vrijheid zijn. Waar ze de fout maken is dat ze vrijheden laten afhangen van je afkomst of huidskleur... Dus werp hun ideeën niet zomaar weg. Wees nederig voor andermans ideeën en praat met hen, in plaats van ze af te sluiten van de gemeenschap. Want zo krijg je terroristen of zo'n zaken.

 • Ronny Ooijen

  vanaeken jokke,natuurlijk weten we dat jokke. En nu weten we allemaal wat het DNA van N(V)-blabla is. Dat ze niet voor maar van de vlamingen leven. Dat ze, zoals de top zelf toegaf, hun verkiezingsbeloftes niet zijn nagekomen. Dat ze door hun keuze voor een in Wallonië wonende en Frans sprekende Puigdemont duidelijk voor een fraudeur kiezen. Of zijn fraudeurs niet corrupt? En vlaams? Euh.....

 • Marc Camp

  Jokke, wil je corruptie zien, kijk dan naar Antwerpen op dit moment waar de betonmaffia zich mag uitleven. Waar de wil van enkele bouwpromotoren op zuid boven het volk werd gesteld, waar men torenhoog mag bouwen waar dit eigenlijk nooit toegestaan was. Het stikt in Antwerpen harder. Alleen de staatsschuld stijgt nu sneller.

 • André Herbots

  Er zal wel veel knip en plakwerk gebeurd zijn bij het opmaken van de reportage PANO door de maker ervan.Veel beelden zijn gewoon van het internet geplukt.Daar zijn ze bij de linkse VRT zeer goed in.