Sporen van coronavirus aangetroffen in afvalwater over heel Vlaanderen

Aquafin
In het binnenkomend afvalwater werd over heel Vlaanderen erfelijk materiaal (RNA) van het coronavirus aangetroffen. Dat blijkt uit een reeks stalen van Aquafin, die verantwoordelijk is voor de waterzuivering in het Vlaamse gewest.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gaat om stalen uit Lo-Reninge, Poperinge, Langemark, Wulpen, Genk, Leuven, Tienen, Aartselaar en Gent. Overal werd er positief getest op het coronavirus. "Het resultaat zegt echter niets over de besmettelijkheid ervan, enkel over de verspreiding", verduidelijkt adviseur communicatie Anja De Wit. RNA blijft namelijk nog bestaan nadat het virus zijn infectievermogen heeft verloren. 

Verder werden er in het gezuiverde water geen virusdeeltjes aangetroffen.

De resultaten liggen in de lijn van de verwachtingen en zijn gelijkaardig aan wat in Nederland werd vastgesteld, klinkt het. Daar werd in maart het virus reeds vastgesteld in rioolwater in Tilburg en bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Arnaud Dhaeze

  Welk effect heeft dit virus op vissen?

 • Arne Van Gheluwe

  Goed om te meten na de heropstart van de lock down. Dan kunnen er veel gerichte testen gebeuren en besparen weg op testcapaciteit

 • Stefaan Vanwijnsberghe

  We zijn nu gelukkig dat we dat weten zie. Wat zin heeft dat nu om daar geld en tijd aan te verspillen?

 • anna vandenberg

  Lang geleden heb ik eens een reportage gezien van Geogische artsen die via de afvalwater een procedé ontwikkeld hadden om patiënten van een ziekenhuis immuun te maken tegen bepaalde ziekten bij gebrek aan antibiotica. Ze weigerden toen hun procedé te verkopen aan een Amerikaanse pharmaceutische firma. Ook zware hartoperaties voerden ze uit met weinig middelen door de patiënt te onderkoelen. Interessante reportage ik denk zo'n vijfentwintig jaar geleden op de Nederlandse TV .

 • Marc Van der Vloedt

  Die "dure studiereizen" (van gehele TOP) van de watermaatschappijen naar China hebben geen inzicht gegeven op mogelijke van verspreiding van virussen ? Leuke vakantie (op kosten van de veel teveel betalende burger aan politiek geplaatsten)