Spoorstaking volgende week gaat door

Sociale onrust spoor

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
Een verzoeningsvergadering bij het spoor heeft vandaag niets opgeleverd. De geplande 24 urenstaking van woensdag 18 december om 22 uur tot donderdag 19 december om 22 uur gaat dus gewoon door. Dat is vernomen bij de socialistische spoorvakbond.

De socialistische en liberale spoorvakbonden hadden eerder een stakingsaanzegging ingediend. Als onderdeel van de procedure diende eerst een verzoeningsvergadering te worden georganiseerd. Dat overleg vond vandaag plaats, maar leverde niets op. “De standpunten werden herhaald, er was geen toenadering”, aldus Ludo Sempels van de socialistische spoorvakbond. Gevolg: de geplande staking gaat door. 

Het conflict draait rond een ontwerp van sociaal akkoord voor de periode 2020-2022 bij de spoorwegen. Dat werd eerder door de bonden verworpen. De vakbonden vragen daarentegen een loonsverhoging met 1,1 procent - net als wat in de privésector is overeengekomen -, statutaire aanwervingen, dezelfde loonsvoorwaarden voor contractuelen en statutairen en het behoud van de 36-urige werkweek. Of ook de christelijke spoorvakbond meestaakt, is nog niet bekend.

In een reactie zegt werkgever HR Rail dat het nog steeds gelooft in de mogelijkheid om vooruitgang te boeken.”We nodigen de vakbondsorganisaties dan ook uit om het overleg op een constructieve en creatieve manier verder te zetten”, klinkt het. Intussen is wel de procedure gelanceerd om de stakingsintentie van het personeel te bevragen, met het oog op de opstelling van een aangepast dienstverleningsplan.

Alternatief vervoersplan

De NMBS bevestigt de staking en “betreurt de impact ervan op haar klanten”. “NMBS bereidt een alternatief vervoersplan voor om de continuïteit van de dienstverlening aan de reizigers te verzekeren”, zo klinkt het verder. Deze gegarandeerde dienstverlening zal tijdens de staking van toepassing zijn. Het gaat om een periode van 24 uur, vanaf woensdag 18 december (22 uur) tot donderdag 19 december (22 uur). Om de reizigers de kans te geven zichzelf te kunnen organiseren, zal het alternatieve vervoersplan ten laatste op dinsdagavond 17 december gecommuniceerd worden, en dat via de verschillende informatiekanalen van NMBS.
27 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Walter Wouters

  Eerst en vooral één(1) CEO voor beide structuren; Infrabel en NMBS terug fusioneren zoals het vroeger was. Dit is één van de grootste besparingen en de communicatie loopt terug vlot zonder sabotages aan weerszijden.....

 • Jan Baroen

  Mijnheer Coeckelbergh, veranderingen in een jobfunctie zijn echt niet uniek voor de NMBS, dit gebeurt in elke firma. Tijdens mijn carrière heb ik in alle Vlaamse provincies moeten werken wegens reorganisatie en sluitingen. Altijd gewerkt in 2 categorieën hoger dan mijn betaalstatuut. Wanneer ik daar een opmerking over gaf was het antwoord: vertrek maar, er staan duizend mensen te wachten om binnen te komen. Wees blij dat u werkt hebt, het is inderdaad niet altijd rechtvaardig.

 • Catherine MISTIAEN

  Ik heb nooit begrepen waarom werkende, pendelende mensen bij een staking, niet ongemoeid, vrij en onbezorgd thuis mogen blijven ipv met de bijkomende stress alternatieven te moeten zoeken, omdat "de staking aangekondigd was"! Beter zou zijn, dat de NMBS-directie het personeel (met vast contract) zélf aan het woord laat, 1 voor 1, met microfoon, om sereen de knelpunten van hun eigen, individuele job uit te leggen. Zou efficiënter zijn, dan collectieve stakingen.

 • Thierry Piette

  Alweer een staking voor meer loon. Dus zullen de prijzen van de tickets ook weer opslaan. Beseffen ze niet dat de pendelaars hun loon betalen? Dus zullen er weer pendelaars afhaken, waardoor er weer minder inkomsten zullen zijn, dus dan ook weer besparingen... met tot gevolg... weer stakingen wegens besparingen en automatisch meer loon. En de cirkel is weer rond.

 • dennis coeckelbergh

  Meneer baron mijn werkregime is al 3 keer veranderd in 3 jaar tijd altijd maar vroeger te beginnen zonder enige compensatie nu proberen ze ook nog verlof af te nemen waarvoor men extra bijwerkt per dag moete wij dan zwijgen er zijn nog al maatregelen genomen waardoor we meerdere dingen hebben moete inleveren waarvoor mensen vroeger hebben moeten voor vechten