Spoorloze Syriëstrijders krijgen vijf jaar cel voor terrorisme en bedreigingen tegen Belgische Staat

De recentste foto van Syriëstrijder Abdelmalek Boutalliss, er wordt vermoed dat hij in Irak stierf bij een aanslag in september 2015.
kos De recentste foto van Syriëstrijder Abdelmalek Boutalliss, er wordt vermoed dat hij in Irak stierf bij een aanslag in september 2015.
De correctionele rechtbank van Mechelen heeft vandaag twee mannen schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering en het uiten van bedreigingen ten aanzien van de Belgische staat. Ze krijgen vijf jaar cel. 

De twee lieten verstek gaan voor hun proces. De rechtbank sprak de onmiddellijke aanhouding uit, wat betekent dat ze opgepakt worden, zodra ze worden aangetroffen. Van een man wordt vermoed, dat hij overleden is, de andere zou zich in strijdersgebied bevinden.

Belgische ziekenhuizen en scholen

Op 18 augustus 2015 deed jihadkenner Montasser AlDe'emeh aangifte van verschillende audioboodschappen die hij had ontvangen van Abdelmalek Boutalliss. Op die opnamen liet Abdellah Nouamane weten dat er aanvallen zouden komen op Belgisch grondgebied, dat alles de lucht in zou gaan en iedereen eraan zou gaan en dat onschuldigen niet ontzien zouden worden. Er werd specifiek gesproken over ziekenhuizen en scholen. 

B. werd al genoemd in het Kortrijkse onderzoek rond Olivier Calebaut en Lukas Van Hessche. Na de audioboodschappen werd de moeder van N. verhoord. Zij zei geen contact meer te hebben met haar zoon, maar wel te weten dat hij zwaargewond was geraakt en een stoma had. 

Abdelmalek Boutalliss en Lucas Van Hessche.
KOS Abdelmalek Boutalliss en Lucas Van Hessche.

Via analyse van whatsappgesprekken en facebookaccounts bleek dat beide heren elkaar wel kenden en verschillende keren hadden ontmoet. Boutalliss prees Nouamane op Facebook met een smiley, omdat die mensen had gedood. Nouamane zou een belangrijke rol hebben gespeeld in het bepalen waar Belgen die in strijdersgebied aankwamen, werden ondergebracht. Hij zou intussen getrouwd zijn met een Nederlandse die gerekruteerd werd om in Syrië met een strijder te trouwen, want 'een goede jihadi is best getrouwd voor hij naar het paradijs gaat.' 

Duidelijke intenties

Volgens het parket is duidelijk wat de intenties van beide heren waren. "Nouamane was zwaargewond en kon in Syrië weinig betekenen op het strijderstoneel. Een aanslag plegen zou niet onlogisch zijn, want hij zou toch sterven gezien zijn medische toestand." 

Het is onduidelijk welk lot de twee ondergingen. Van Boutalliss wordt vermoed dat hij stierf bij een aanslag in september 2015 op een Amerikaans legerkonvooi in Irak, van Nouamane is geen nieuws meer. Het federaal parket vroeg de maximumstraf van vijf jaar voor de twee, de rechtbank volgde het parket daarin. 

Het Whatsapp-bericht waarmee Syriëstrijder Abdelmalek Boutalliss gisteren aan onderzoeker Montasser AlDe'emeh liet weten dat zijn kompaan Lucas Van Hessche gesneuveld is.
Kos Het Whatsapp-bericht waarmee Syriëstrijder Abdelmalek Boutalliss gisteren aan onderzoeker Montasser AlDe'emeh liet weten dat zijn kompaan Lucas Van Hessche gesneuveld is.
Recentst beeldmateriaal van onze Syriëstrijders. 
foto waarop Abdelmalek Boutalliss uit Kortrijk en Lucas Van Hessche uit Lauwe samen zijn te zien. "Een tijdje geleden op bezoek bij de broeder", zo luidt het commentaar van die eerste, die de foto pas op Facebook heeft gepost.
Kos Recentst beeldmateriaal van onze Syriëstrijders. foto waarop Abdelmalek Boutalliss uit Kortrijk en Lucas Van Hessche uit Lauwe samen zijn te zien. "Een tijdje geleden op bezoek bij de broeder", zo luidt het commentaar van die eerste, die de foto pas op Facebook heeft gepost.13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eida Lam

  Ik word hier kwaad van. Iemand die ze niet kunnen vinden durven ze opeens wel veroordelen?!

 • Gerard Braeckmans

  Ongelofelijk dat men zulke straf uitspreekt. Mocht gerust 20 jaar zijn of langer. Dwangarbeid met een bol van 50 kg aan hun been.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  "Spoorloos" tot er ergens weer eens iets zal exploderen zeker ??,,

 • Ricci Latte

  Dat noemt men dan Justitie" in België, spoorloze moordenaars worden veroordeeld en zij die wel opgepakt zijnkrijgen voorwaardelijke straffen. Wie houdt wie voor de gek?

 • Peter Gijselaar

  Smijt ze allemaal uit Europa van de eerste tot de laatste.