Spoorloze serieverkrachter riskeert 15 jaar cel

Thinkstock
Een twintiger van Armeense origine riskeert voor de Brugse correctionele rechtbank bij verstek een effectieve gevangenisstraf van 15 jaar voor een reeks verkrachtingen en aanrandingen in Oostende. Het OM vroeg bovendien om hem na zijn straf nog 15 jaar ter beschikking van de strafuitvoeringsrechtbank te houden. Hayk T. is al jaren voortvluchtig.

In 2011 en 2012 zou de Armeniër zich op enkele maanden tijd in Oostende aan negen feiten schuldig gemaakt hebben. Hij gebruikte telkens bruut geweld en moest zich daardoor ook verantwoorden voor poging tot doodslag. De slachtoffers waren tussen 17 en 43 jaar oud.

De serieverkrachter sloeg een laatste keer toe aan de Venetiaanse Gaanderijen. De speurders kregen de verdachte in de zomer van 2012 in het vizier. Bij een huiszoeking in de Duivenhokstraat in Oostende kon de man eind augustus 2012 echter niet aangetroffen worden.

Elektronisch materiaal
In die woning van de familie T. werd wel heel wat elektronisch materiaal gevonden. Zijn ouders werden aangehouden op verdenking van heling. Ze zaten twee weken in voorhechtenis, maar werden uiteindelijk door de raadkamer buiten vervolging gesteld.

Hayk T. is na ruim drie jaar nog steeds onvindbaar. Mansour O. zat wel ruim een maand in voorhechtenis voor mogelijke betrokkenheid bij de verkrachtingen. De man van Tsjetsjeense origine werd echter vrijgepleit door DNA-onderzoek. Daarom moest hij zich vandaag enkel verantwoorden voor één aanranding. Zijn raadsman meester Terence Halsberghe vroeg de vrijspraak. De rechtbank doet uitspraak op 16 november.