Spoorlopers en warm weer zorgen voor minder stipte treinen in mei

belga
In mei reed 86,6 procent van de passagierstreinen op tijd of met een vertraging tot zes minuten. De stiptheid ligt daarmee lager dan in mei vorig jaar, toen die 89,2 procent bedroeg. Dat blijkt uit cijfers die spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel hebben bekendgemaakt.

In mei zijn 1.456 treinen afgeschaft, een pak minder dan in mei vorig jaar, toen 11.913 treinen geschrapt waren door stakingen.

De NMBS en Infrabel merken op dat het aandeel van derden een grote impact heeft op de vertragingen tijdens de maand mei. "We stellen binnen deze categorie een stijging vast van het aantal minuten vertraging als gevolg van onder meer incidenten aan overwegen en spoorlopers", klinkt het.

Temperatuurschommelingen
Ook was er een toename van het aantal materieelpannes (NMBS) en waren er ook meer infrastructuurstoringen (Infrabel). Die problemen zijn deels te wijten aan de temperatuurschommelingen tijdens een maand met enkele heel warme dagen. In mei zijn temperaturen tot meer dan 30 graden Celsius gemeten. "Het preventieve onderhoud en het vervangen van hittegevoelige elementen worden daarom nauwlettend opgevolgd of opgevoerd", klinkt het.

Op 17 mei veroorzaakte een storing op de spoorstroomkring op de lijn 50C op de vertakking Brussel-Klein-Eiland het grootste aantal minuten vertraging (3.110 minuten). Personen nabij de sporen in Diegem, aan lijn 36N, waren op 16 mei dan weer de oorzaak van 2.465 minuten vertraging.