Spoorbonden naar Grondwettelijk Hof tegen minimale dienstverlening

belga
De minimale dienstverlening bij het spoor wordt door de vakbonden aangevochten voor het Grondwettelijk Hof. ACV Transcom en ACOD startten de procedure eerder al op in gemeenschappelijk vakbondsfront. Het Franstalige METISP-Protect, bevolkt door oudgedienden van de CGSP, zegt nu dat ze binnen enkele dagen ook een procedure voor het Grondwettelijk Hof gaat opstarten.

Volgens de vakbond druist de minimale dienstverlening in tegen het recht op staken, dat internationaal erkend is als een mensenrecht, klinkt het. METISP verwijst ook naar een uitspraak van het Europees Hof van Justitie negen jaar geleden, waarbij duidelijk zou bevestigd zijn dat staken een legitiem actiemiddel is van een vakbond en dat dit recht enkel onder bepaalde voorwaarden (zoals voorzien in artikel 11 van het Verdrag van de Rechten van de Mens, red.) kan ingeperkt worden.

Een procedure voor het Grondwettelijk Hof neemt vele maanden in beslag en werkt doorgaans niet opschortend. De wet op de minimale dienstverlening is al een tweetal maanden van kracht, maar moest nog niet worden toegepast.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • oswald billiet

  Kan iemand zonder rechtspersoonlijkheid een arrest afdwingen ? Ben benieuwd hoe het hof zal motiveren.

 • marc castermans

  Wij zijn voor de één-urenweek!

 • Paul Corvair

  Die kennen blijkbaar geen schaamte. Zelfs in Frankrijk, wat bestuurd wordt door de vakbonden, is er een minimale dienstverlening.

 • Jean Paul Peelos

  Organen zoals de spoorwegen zouden veel meer kunnen bereiken met stiptheidsstakingen.

 • Dirk Vangossum

  Zonder de vakbonden zouden de verplegenden en verzorgende nergens staan, en wij hebben minimale dienstverlening.