Spooras Luxemburg-Brussel gemoderniseerd

Sinds 2006 werkt Infrabel, de infrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnetwerk, aan de modernisering van de spooras Luxemburg-Brussel. Het doel is de snelheid op te drijven van 130 naar 160 km/uur en zo voor een tijdwinst van 20 minuten te zorgen.
Bochten zijn afgeschaft, verschillende bouwkundige werken uitgevoerd en bruggen uitgebreid, daardoor is het traject rechtlijniger geworden.

Doorkomsten
Infrabel maakt tegelijkertijd gebruik van de renovatie om 15 doorkomsten in Naninne, Ciney, Leignon, Nassogne, Mirwart, Saint-Hubert, Longlier-Neufchâteau, Assenois, Mellier, Viville, Autelbas en Sterpenich te schrappen. Ze zullen vervangen worden door ondergrondse doorkomsten of bruggen.

Signalisatiecabines
Sinds 2005 heeft Infrabel een programma gelanceerd voor de samensmelting van de signalisatiecabines. Het doel is het aantal cabines te beperken van 368 in 2005 naar 31 in 2012, met een budget van 670 miljoen euro.

Commandocentrum
"In Luxemburg is Libramont uitgekozen om het ultraperformante commandocentrum te worden, in plaats van de 13 cabines die nu verdeeld zijn over de provincie. In 2010 zal een gebouw opgetrokken worden dichtbij het station waarin de cabine wordt geplaatst. Libramont zal van nu af aan evenwel overschakelen op de nieuwe informaticatechnologie. Die laat toe het aantal beslissingscentra te verminderen en het verkeer op een optimalere manier te leiden, met een grotere veiligheid dankzij de onlinehulp", preciseerde Fanny Charpentier, woordvoerster van Infrabel.

Herinrichting perrons
In 2011 zal Libramont beetje bij beetje de oude manuele cabines van Neufchâteau, Marloie, Jemelle, Grupont, Mirwart, Hatrival, Lavaux, Marbehan, Habay, Stockem, Aarlen en Autelbas vervangen.
De herinrichting van de perrons maakt ook deel uit van de modernisering van de lijn. Die van Halanzy, Messancy en Aubange zijn gemoderniseerd in 2007; een deel van Libramont gebeurde al in 2008. In Viville, Aarlen en Stockem worden de perrons opgehoogd in 2009 en 2010.

Zonder enige last voor de reizigers zal in de stations van Aarlen en Libramont ook een lift geplaatst worden. (belga/ep)

UNKNOWN