Spontane cipiersstaking in gevangenis van Itter

De ingang van de gevangenis van Itter.
BELGA De ingang van de gevangenis van Itter.
Omdat ze met te weinig personeelsleden waren om de dienst te verzekeren, hebben de cipiers van de gevangenis van Itter, in Waals-Brabant, deze namiddag het werk neergelegd. De cipiers verlieten de instelling en gingen buiten staan. Ze werden vervangen door agenten van de lokale politie.

Voor de nachtdienst zou er geen probleem zijn, omdat er dan minder cipiers nodig zijn. De vakbondsafgevaardigden hebben contact opgenomen met de algemene directie om een oplossing te vinden voor het herhaaldelijk weerkerend probleem van onderbezetting. 

Sinds de rationalisering van de functies in de gevangenissen komt het vaker voor dat ze in Itter niet in aantal zijn, zeggen de vakbonden. Of de protestactie nog een vervolg krijgt morgen, zal afhangen van het aantal cipiers dat opdaagt. 

Stagiairs

Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI) laat in een reactie weten dat het actief betrokken is bij het opvullen van de personeelskaders van de gevangenis van Itter en andere instellingen en dat het kader in Itter voor 99 procent gevuld is. 

Ook zijn er op 1 oktober 6 stagiairs in opleiding gestart voor Itter. De gevangenis kent bovendien geen noemenswaardige overbevolking, klinkt het: 418 gedetineerden op een capaciteit van 414 plaatsen. "Met betrekking tot de actie van vandaag, rekening houdend met het vastgestelde personeelstekort, heeft de lokale directie regimewijzigingen voorgesteld die de agenten echter onvoldoende achtten."
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carl Vangenechten

  Spontane staking = illegale staking

 • Jan De Lichte

  Geef ze 2500 € netto per maand,en 3000 € pensioen per maand.Morgen zijn ze zeker terug aan het werk.

 • Freddy De Vos

  Die mannen hebben groot gelijk. De regering belooft altijd jobs, maar in werkelijkheid... . Die mannen zitten met een personeelstekort en onze politieagenten ook, neem dan gewoon extra mensen aan! Daarnaast ook altijd het gezever van we hebben te weinig plaats en te weinig middelen. Waarom betalen wij belastingen? Bouw extra gevangenissen en instellingen en koop u middelen i.p.v. te zitten Twitteren over onnozele debatten te voeren! Echt een triestig beleid dat wij hebben...

 • Ludo Wouters

  Een wilde staking zou automatisch tot ontslag moeten leiden, vast benoemd of niet.

 • Van Eersel Guy

  Doorstaken mannen! Ze willen toch niet luisteren