Spoedarts en ziekenhuis vrijuit na overlijden patiënt

THINKSTOCK
De correctionele rechtbank van Nijvel heeft een spoedarts en het Chirec-ziekenhuis in Eigenbrakel vrijgesproken. Beiden stonden terecht na een klacht van de familie van een astmapatiënt die in januari 2009 in het ziekenhuis overleed.

De feiten vonden plaats op 20 januari 2009. Omstreeks 15 uur moest de 38-jarige zieke vrouw braken. Op dat moment was haar familie op bezoek. De verpleegsters kwamen die middag en avond diverse keren tussenbeide om de patiënt te verzorgen en hadden regelmatig contact met de dienstdoende spoedarts, zoals de procedure voorschrijft. De spoedarts, die ook verantwoordelijk was voor de MUG-dienst, kwam echter nooit zelf de patiënt verzorgen. De vrouw overleed na middernacht.

De familie diende klacht in tegen de spoedarts en het ziekenhuis. De rechtbank oordeelde nu dat het verplegend personeel de juiste interne procedures had gevolgd. De rechtbank oordeelde ook dat de spoedarts een fout beging door niet alles in het werk te stellen zodat een dokter de patiënt zou onderzoeken. Maar de spoedarts werd vrijgesproken omdat de rechtbank niet met zekerheid kon bewijzen dat zonder de fout van de spoedarts de patiënt niet zou overleden zijn.