Splitsing sociale zekerheid: houding N-VA jaagt MR en PS in gordijnen

"Deze stemming toont de wil (van N-VA) om te breken met de solidariteit tussen de Belgen", zo reageerde federaal minister en kandidaat-voorzitter van MR Denis Ducarme.
BELGA "Deze stemming toont de wil (van N-VA) om te breken met de solidariteit tussen de Belgen", zo reageerde federaal minister en kandidaat-voorzitter van MR Denis Ducarme.
De Franstalige partijen MR en PS hebben vandaag de houding van N-VA rond een voorstel van resolutie van Vlaams Belang op de korrel genomen. N-VA steunde een vraag tot splitsing van de sociale zekerheid, maar onthield zich uiteindelijk bij de eindstemming.

In de Kamercommissie Sociale Zaken drong Vlaams Belang vandaag opnieuw aan op de totale splitsing van de sociale zekerheid. N-VA gaf steun, maar koos uiteindelijk voor een onthouding bij de stemming over de hele tekst. 

Die houding ontgriefde verscheidene Franstalige parlementsleden op een moment dat informateur en PS-voorzitter Paul Magnette punten van toenadering probeert te vinden in gesprekken met tien partijen, waaronder N-VA. "Werken aan de splitsing van alle takken van de federale sociale zekerheid. Zie daar punt 1 van de tekst van Vlaams Belang (...) En wie stemt er voor? De N-VA, die terugkeert naar zijn fundamentals", tweette Marc Goblet (PS). 

"Deze stemming toont de wil (van N-VA) om te breken met de solidariteit tussen de Belgen. Ons land heeft daarentegen nood aan een project en een regering die stabiliteit en welvaart verzekert", zo reageerde federaal minister en kandidaat-voorzitter van MR Denis Ducarme. 

Voor zijn partijgenote Florence Reuter illustreerde de stemmig hoe het uitblijven van een volwaardige regering met een meerderheid in het parlement kan leiden tot "gevaarlijke voorstellen die de fundamenten van ons land in gevaar brengen".
98 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Van Assche

  "Verplichte" solidariteit, geachte Franstaligen, is diefstal. Verdedigt u dan diefstal als beleidsinstrument ?

 • Gino Denil

  Op een eerlijke manier bij de N-VA, Freddy Sonnemans . Dat is bijvoorbeeld de werkloosheid beperken in de tijd. Ook al is het een verzekering toch eenzijdig de voorwaarden veranderen. Je huis opeten vooraleer steun te krijgen. Vond Jambon niet meer dan logisch volgens een vroegere uitspraak van hem. Werken tot 70 en nog langer. Liet BDW zicht ontvallen voor de verkiezingen. En de meerderheid, ook bij de Vlamingen, heeft daar niet voor gekozen.

 • danny janssens

  Onze bedrijven en CEO's zitten heel wat meer in uw zakken dan de Walen beste Vlamingen. Maar ik zie niemand hiertegen op straat komen of zelfs een kwaad woord zeggen

 • Freddy Sonnemans

  Noch VB, noch N-VA willen de sociale zekerheid afschaffen. We willen enkel sociale zekerheid op een eerlijke manier organiseren. Maar voor de franstaligen is eerlijk: een ongecontroleerde geldstroom naar hen toe.

 • Marc Baeyens

  Ons land heeft nood aan een project en een regering die stabiliteit en welvaart verzekert waarbij de twee gemeenschappen zich autonoom verantwoordelijk zijn voor hun eigen burgers. De quota voor de dokters is één mooi voorbeeld van het actueel wanbeleid vandaag. Zo kan er nooit vrede heersen onder de Belgen. Zij die dat blijven ontkennen, ondermijnen de fundamenten van ons land.