Spijbelende parlementsleden krijgen voortaan minder loon

Een stemming in de Kamer. Veel bankjes zijn leeg. Parlementsleden die te veel stemmingen missen in parlementscommissies, zullen dat binnenkort voelen in hun portefeuille.
Photo News Een stemming in de Kamer. Veel bankjes zijn leeg. Parlementsleden die te veel stemmingen missen in parlementscommissies, zullen dat binnenkort voelen in hun portefeuille.
Parlementsleden die te veel stemmingen missen in parlementscommissies, zullen dat binnenkort voelen in hun portefeuille. Een voorstel daarover werd unaniem goedgekeurd, maar treedt wel pas in voege na de volgende verkiezingen. Dat melden Het Nieuwsblad, De Standaard en Het Belang van Limburg vandaag.

Wie minder dan 80 procent van alle stemmingen bijwoont, zal 10 procent van zijn wedde moeten inleveren. Wie minder dan de helft van de keren de weg naar de commissie vindt, moet 60 procent afgeven. Op een basisloon van 5.400 euro is dat 3.240 euro.

Uitzonderingen

 Er zijn wel uitzonderingen: zo is een parlementaire missie in het buitenland een geldige reden om afwezig te zijn. Ook zwangere vrouwen of langdurig zieken zijn geëxcuseerd.
45 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Smets

  De pensioenleeftijd verhogen ging beduidend sneller. Wel te verstaan: voor iedereen behalve de politici zelve. Bende huichelaars. En Wever: die zal zelfs geld moeten terugstorten voor al zijn 'aan'wezigheden.

 • GERARD DE PELECIJN

  Ook plezant om aanwezig te zijn om niets te doen!

 • Patrick Claessen

  Enkel de productieve tijd betalen van hen die bezig zijn met hun parlementaire taken, dus niet slapen of de krant bestuderen en dergelijke. En gooi nu al 75% de deur uit. We hebben ze echt niet nodig om ons de duvel aan te doen met al hun uit verveling geboren pesterijen en verzinseltjes. Eén land, één volk hoeft ook slechts één regering, recht evenredig met onze immense continentale grootte.

 • Mario Bocque

  Veel te veel politici in België. Om te beginnen al die profiteurs gewoon weg. Waarom moet zo'n klein landje zoveel regeringen hebben ? Ze werken het profiteren gewoon in de hand. BDW is ook zo ne profiteur die nooit aanwezig is ! Het is gewoon eens tijd voor een grondige staatshervorming. 1 land met één regering met niet meer dan 10 ministers. New york heeft evenveel inwoners en één administratie ! Dat zou pas een besparing zijn !

 • Mario Bocque

  Bij een baas zit je gewoon buiten als je niet komt opdagen. Ontslag en buiten ! Zo moet het. En iets anders zoeken. En wij maar betalen voor die graaiers . Geen goesting om te werken, den dop op ! Het is stilletje genoeg, vind ik. Waar gaat dat naar toe.