Speurders willen in ons land tot 135 lichamen laten opgraven en identificeren

Het lichaam van Corrie Van der Valk werd gevonden in een anoniem graf in Bois-de-Villers, een dorp bij Namen.
Photo News Het lichaam van Corrie Van der Valk werd gevonden in een anoniem graf in Bois-de-Villers, een dorp bij Namen.
De Cel Vermiste Personen gaat proberen om 135 anoniem begraven lichamen alsnog te identificeren. Het gaat om mannen en vrouwen die sinds 1975 in ons land werden begraven.

Onlangs konden speurders op die manier Corrie van der Valk identificeren. De erfgename van de bekende Nederlandse ­hoteldynastie was sinds 2001 spoorloos verdwenen. Na DNA-onderzoek blijkt nu dat ze al die tijd in een anoniem graf lag in Bois-de-Villers, een dorp nabij Namen. Eerder konden speurders ook al de moord op de Vietnamese Nguyen Thi Xuan oplossen. 

De twee successen op korte tijd zijn te danken aan de DNA-bank voor vermiste personen, waar de Cel sinds juli dit jaar over beschikt. "Nabestaanden hebben het recht om te weten wat er met hun familielid is gebeurd, zelfs als het heel lang geleden is", klinkt het in de krant. Het merendeel van de 135 onbekende lichamen zijn mannen. De lijken worden steeds begraven op het kerkhof van de gemeente waar ze gevonden zijn.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  Sinds wanneer bestaat DNA identificatie eigenlijk in België? Had men niet vanaf dan het DNA kunnen afnemen van deze overledenen en linken aan die graven tot er een oplossing was? Nu moeten ze opgegraven worden.Zoals gewoonlijk is er natuurlijk weer weinig of geen communicatie met andere EU landen.

 • Bruno Draulans

  Dirk van Dessel:bedenk even wat een impakt dat heeft op een gezin, als een gezinslid vermist wordt. Buiten het gemis en onzekerheid is er ook nog de administratie, die er van uit gaat, dat de persoon nog leeft. Dwz elk jaar een belastingsbrief, geen mogelijkheid om opnieuw te huwen, enz. Door het koppelen van buitenlandse databeses komen nu linken boven.

 • robrecht Peeters

  eindelijk licht in het onderzoek naar de Bende van Nijvel......de reus die komt......

 • gustaaf carpels

  Heel goed bezig die cel van vermiste mensen. En natuurlijk hebben die anonieme doden recht op hun identiteit als we dat via dna kunnen vaststellen waarom dan moeilijk doen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Wat een verbrassing van ONS belastingsgeld.