Speurders Bende van Nijvel zijn 99 procent zeker: "Chris B. is toch niet de Reus"

'De Reus' van de Bende van Nijvel zou waarschijnlijk dan toch niet Chris B. (rechts) zijn.
RV 'De Reus' van de Bende van Nijvel zou waarschijnlijk dan toch niet Chris B. (rechts) zijn.
Het onderzoeksteam naar de Bende van Nijvel gelooft niet langer dat ex-rijkswachter Chris B. de gevreesde Reus was. "De afgelopen maanden is er hard gewerkt om die beloftevolle these te onderbouwen, maar het is ons niet gelukt om nog concrete elementen boven te halen."

"Het is weinig waarschijnlijk dat er ooit voldoende bewijzen komen dat Chris B. de Reus van de Bende van Nijvel was", bevestigt een gerechtelijke bron aan onze redactie. "Eigenlijk zijn we 99% zeker dat hij het niét was, maar aan een dode man kan je uiteraard niets meer vragen", zegt een tweede bron dicht bij het dossier. Zes maanden geleden had het toenmalige - nog veel kleinere - onderzoeksteam nochtans goede hoop dat het eindelijk één van de leden definitief kon ontmaskeren. Aan de basis lagen de verklaringen van de broer van Chris B. De ex-rijkswachter zou hem vlak voor zijn overlijden in verschillende fases hebben opgebiecht dat hij banden had met de Bende.

Beloftevolle hypothese

Na die onthulling werd het leven van B. grondig uitgeplozen. Onder meer zijn afwezigheden om medische redenen, net op het moment dat de Bende van Nijvel een nieuwe aanslag pleegde, en zijn profiel als uitgerangeerd lid van Groep Diane, de elite-eenheid van de rijkswacht, wezen in één richting: deze man was de Reus. "Ondanks verscheidene onderzoeksdaden om die beloftevolle hypothese verder te onderbouwen, hebben we nog amper concrete elementen gevonden", klinkt het. Het ziet ernaar uit dat de speurders hun focus nu verleggen naar andere pistes. "Een beperkt aantal van de meer dan 400 tips die we kregen in de nasleep van het verhaal van Chris B. is verder diepgaand onderzoek waard."

Lees het hele verhaal in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!

Georganiseerd lek

David Van de Steen, die bij de aanslag van de Bende van Nijvel in Aalst zijn ouders en zusje verloor en zelf zwaargewond raakte, reageerde vanochtend in 'De Ochtend' op Radio 1 teleurgesteld op het nieuws. "Ik moet de mensen die me zeggen dat dit nooit gaat uitkomen nog gelijk gaan geven. Er zitten te veel hooggeplaatste mensen tussen." Zijn advocaat Jef Vermassen ziet er dan weer een georganiseerd lek in. "Dat men dan op zijn minst zegt waaróm hij de Reus niet is. We willen nu wel eens weten wat men nu ondertussen al allemaal heeft gevonden en hoe ver het onderzoek staat."

"Als men 99 procent zeker is dat de man niets te maken heeft met de Bende van Nijvel, waarom zegt de familie dan dat hij dat bekend heeft op zijn sterfbed? Dat zou een vreselijk lugubere grap zijn. Ik kan bijna niet geloven dat de familie daarover zou liegen. Wie zou er bekennen dat hij lid was van de bende als dat niet waar is?"
292 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Loesje Vranken

  één potje nat dat niet mag open gedaan worden, zitten denkelijk véél hoge pieten tussen.

 • eduard janssens

  Heb dat altijd gezegd dit zijn , dat echt getrainde personen waren en het nooit zal uitkomen !!

 • Jan Boden

  Vermassen zijn boekske is verkocht, ze hebben geen reus meer van doen.

 • Erik Mengels

  Als de advocatuur en de media al hypend een ballon opblazen dan moet je achteraf niet verschieten dat er alleen lucht inzit. Profileringsdrang en uitgeloofde premies zijn niet compatibel met een onderzoek dat al jaren zo dood is als een pier. Sorry, maar ik denk dat je eerder de rots van Gibraltar gaat kunnen omduwen dan het onderzoek nieuw leven in te blazen.

 • Pablo Dominguez

  zeggen speurders bestaande uit alleen ex-politieagenten die hem kenden... Ze voelen het spannen....