Speculaties over de nieuwe stafchef van het leger

Steven Vandeput, minister van Defensie.
BELGA Steven Vandeput, minister van Defensie.
Frans- of Nederlandstalig, en kaki, hemelsblauw of zeeblauw: de geruchtenmolen is gestart over de naam van de volgende stafchef van het leger, die in juli de huidige 'chef van Defensie' (ChoD), generaal Gerard Van Caelenberge, zal opvolgen. Van Caelenberge, een 63-jarige Nederlandstalige luchtmachtpiloot, werd op 13 juli 2012 stafchef na een interim van vier maanden als gevolg van het ontslag van zijn voorganger generaal Charles-Henri Delcourt.

De geruchtenmolen werd maandagochtend door Radio 1 (VRT) in gang geschoten. De zender stelde dat de regering-Michel het mandaat van de huidige stafchef niet wilde verlengen, en verwees naar geruchten over zijn gebrek aan leiding en de wrevel rond zijn 'pleziervluchtjes'. Maar minister van Defensie Steven Vandeput liet meteen via Twitter weten dat hij nooit een mening over de stafchef had uitgesproken: "ik heb nog nooit 'on' of 'off' een mening gegeven over de ChoD. De interpretatie van @JensFranssen is dus 100% 'zijn' mening, niet mijne".

Volgens de openbare omroep heeft een Franstalige marinier de meeste kans. Franstalig omdat zowel de minister van Defensie als zijn kabinetchef Nederlandstalig is, en de marine omdat de huidige en vorige stafchef uit de lucht- en landmacht kwamen.

Comité

Minister Vandeput heeft op 13 juni een speciaal bevorderingscomité gepland voor de aanduiding van een aantal generaals ter vervanging van gepensioneerden. Hij wil tegelijk het aantal beperken in het licht van de plannen om het aantal effectieven van 32.000 tot 25.000 te beperken tegen 2030. Het Belgische leger telt vandaag 39 generaals.

De VRT citeert onder de favorieten divisieadmiraal Michel Hofman (twee sterren), marinecommandant tot hij de nummer twee van de afdeling Operaties en Training van de Generale Staf werd; maar ook de Nederlandstalige luitenanten-generaal (drie sterren) van de landcomponent, Marc Compernol en Eddy Testelmans, respectievelijk chef operaties en de baas van de militaire inlichtingendienst.

(vlnr.) Eddy Testelmans, Marc Compernol, Guy Buchsenschmidt, Michel Hofman.
Belga/Photonews (vlnr.) Eddy Testelmans, Marc Compernol, Guy Buchsenschmidt, Michel Hofman.

De omroep vergeet daarbij twee Franstalige luitenanten-generaal: Philippe Grosdent en Guy Buchsenschmidt, chef van respectievelijk het Directoraat Generaal Human Resources en van het departement Strategie. Als outsiders kunnen ook de generaal-majoors Frederik Vansina (commandant Luchtcomponent) en Jean-Paul Deconinck (commandant Landcomponent), vermeld worden.

De toekomstige stafchef heeft de moeilijke opdracht om het strategisch plan, waarvoor de regering eind december het licht op groen zette, uit te voeren.