Special Forces willen vrouwen inzetten

De Belgische Special Forces bestaat nu nog alleen uit mannen. Er zijn nu plannen om om een Female Support Team (FEMST) op te richten.
Henk Deleu De Belgische Special Forces bestaat nu nog alleen uit mannen. Er zijn nu plannen om om een Female Support Team (FEMST) op te richten.
De Special Forces, de elite-eenheid van het Belgische leger, die alleen uit mannen bestaat, denken dat vrouwen op het terrein een grote meerwaarde kunnen betekenen. Een uniek team is daarom in de maak, klinkt het vandaag in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg.

Ook vrouwen mogen deel­nemen aan de opleiding om lid te worden van de Special Forces. Maar in de praktijk blijken de proeven fysiek zo zwaar dat alleen een select gezelschap mannen erin slaagt ze tot een goed einde te brengen. Dat wringt, klinkt het. Want hoewel het verzamelen van gegevens cruciaal is voor de Special Forces, blijkt op het terrein dat contact met vrouwen en kinderen soms moeizaam verloopt voor de exclusief mannelijke elite-eenheid.

Female Support Team

Daarom leeft het idee om een Female Support Team (FEMST) op te richten. Dat zou bestaan uit vrouwen die "vanuit een ander perspectief alternatieve en rijkere inzichten aan kunnen reiken", luidt het in het Belgisch Militair Tijdschrift. Het team zou niet onafhankelijk opereren, maar ondersteuning bieden.

Het Belgische leger bevestigde aan De Standaard dat "dit concept momenteel in ontwikkeling" is.
28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • geert geirnaert

  eindelijk hoe meer specialiteit hoe beter

 • Daniel Verbruggen

  In een 'volledig' korps horen vrouwen en mannen. Ieder zijn specialiteit. Goed zo.

 • Gerry Cle

  Ik zie niet in waarom men voor dat ondersteunend team alleen vrouwen zou aannemen. Kunnen mannen dan niet vanuit een ander perspectief alternatieve en rijkere inzichten aandragen?

 • Gino Denil

  Het moeten niet zo zeer krachtpatsers zijn. Maar men moet in een perfecte conditie zijn. Met aangepaste proeven kan dat ook voor vrouwen.

 • Marissa Van Oostevelde

  men wou emancipatie wel dit is het resultaat wil je gelijk behandeld worden moet je maar hetzelfde aankunnen. Kan je het niet dragen zoals het andere geslacht pech dan hoor je er niet thuis. Mannen moeten niet zeuren dat vrouwen er te min voor zijn en vrouwen moeten niet zeuren als ze identiek behandeld worden als mannen als ze voor zo'n leven kiezen.