Spanje waarschuwt België over Puigdemont: “Zou onbegrijpelijk zijn als voortvluchtigen niet worden uitgeleverd”

Beslissing over uitlevering Puigdemont uitgesteld naar december

Carles Puigdemont en zijn advocaat Paul Bekaert.
Photo News Carles Puigdemont en zijn advocaat Paul Bekaert.
De Brusselse raadkamer heeft zich vandaag nog niet gebogen over het Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat het Spaanse gerecht heeft uitgevaardigd tegen de ex-minister-president van Catalonië Carles Puigdemont. Dat zal pas op 16 december gebeuren, zo hebben de advocaten van de Catalaanse politicus gemeld. De Spaanse regering lijkt ondertussen zijn geduld in de zaak te verliezen en waarschuwt ons land voor diplomatieke gevolgen als Puigdemont niet wordt uitgeleverd.

Onder massale belangstelling van de Spaanse pers was Puigdemont zelf naar het Brusselse justitiepaleis gekomen. Daar vroeg en kreeg de verdediging uitstel tot 16 december. Op die datum zal de raadkamer zich buigen over het Europees aanhoudingsbevel. Volgens de verdediging is het Brusselse parket van oordeel dat het EAB uitvoerbaar is. “Wij zullen de immuniteit van onze cliënt als Europees parlementslid inroepen en aanvoeren dat er geen sprake is van dubbele strafbaarstelling, en dat er gevaar dreigt voor de schending van de mensenrechten van onze cliënt”, zegt meester Paul Bekaert.

Het Spaanse gerecht had op 14 oktober een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Puigdemont. Spanje wil Puigdemont vervolgen, omdat hij in 2017 een referendum organiseerde en zo inging tegen de Spaanse grondwet. Twee EAB's die eerder waren uitgevaardigd, waren door het Spaanse gerecht ingetrokken. In het eerste Europees aanhoudingsbevel vroeg Spanje de overlevering voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. 

Het Brusselse parket vroeg toen om de EAB's uitvoerbaar te verklaren, al was het parket wel van oordeel dat er geen sprake was van corruptie, maar van samenzwering van ambtenaren, en dat er voor ambtsverzaking geen overlevering kon gebeuren. Dat EAB werd ingetrokken. Een tweede EAB werd in Duitsland behandeld.

“Strafbaar in België”

“Het Belgische openbaar ministerie is van mening dat de feiten ook in België strafbaar zijn”, zegt meester Bekaert. “Het zou naar Belgisch recht gaan om afwending van overheidsgelden en samenzwering tegen de staatsvorm. Wij zullen de immuniteit van onze cliënt inroepen en we betwisten de dubbele strafbaarstelling.” 

“Wat betreft de precieze kwalificatie van de feiten naar Belgisch recht, dit zal deel uitmaken van de procedure voor de raadkamer”, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. “Het is dus te vroeg om daarover te communiceren.”

“We roepen ook in dat er gevaar bestaat dat de mensenrechten geschonden zullen worden. Het EAB wordt hier misbruikt. Ik herinner eraan dat in 2005 de Spaanse wetgever het houden van een referendum niet langer strafbaar heeft gesteld met gevangenisstraffen. Reden daarvoor was dat de wetgever het niet democratisch vond om gevangenisstraffen op te leggen voor het houden van een referendum”, klinkt het.

“Niet respectabel”

De Spaanse regering zegt in een reactie op het uitstel dat ze het “niet zou begrijpen” als de Belgische staat degenen die “op de vlucht zijn voor het Spaanse gerecht” niet zou uitleveren. Volgens de Spaanse vicepremier Carmen Calvo zal de regering waar zij deel van uitmaakt in dat geval “beslissingen nemen”, zonder te specifiëren dewelke. Voor Calvo is het “niet respectabel” dat aan een “uitstekende” democratie als de Spaanse de zekerheid wordt ontzegd “dat iedereen gelijk is voor justitie”.

De Spaanse vicepremier Carmen Calvo.
Hollandse Hoogte / EPA De Spaanse vicepremier Carmen Calvo.

Opnieuw

In het Europees aanhoudingsbevel dat ditmaal is uitgevaardigd wordt Puigdemont enkel nog vervolgd voor misbruik van overheidsgeld en opruiing. Volgens de advocaten van Puigdemont geniet hun cliënt echter immuniteit als Europees parlementslid. Puigdemont is eind mei echter enkel verkozen als parlementslid, maar kan niet zetelen omdat Madrid hem dat niet toestaat. Daarvoor had hij na de verkiezingen in de Spaanse hoofdstad de eed moeten afleggen. 

Toen de Catalaanse politicus op 18 oktober voor de onderzoeksrechter werd geleid, werd het argument dat Puigdemont Europees parlementslid is al opgeworpen, maar door de onderzoeksrechter niet aanvaard. De verdediging zal het nu opnieuw opwerpen. 

Photo News
EPA35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK SPRANGERS

  En wat gaan ze doen als we (terecht) niet uitleveren ? Bommen gooien ? Politieke gevangenen in Europa anno 2019...snap dit maar.

 • Steven Vanneberg

  Die man heeft hier niets te zoeken.

 • Victor Munster

  De politiekers in Madrid hebben dat helemaal verkeerd aangepakt. Nu stoken ze zelf dat vuurtje op in plaats van het te sussen. En de Britten hebben ook geen Schotse politiekers in de gevangenis gegooid omdat die een referendum organiseerden over Schotse onafhankelijkheid. De EU heeft daarin trouwens een dubieuze rol gespeeld door destijds te stellen dat ze dan buiten de EU zouden vallen. De Britten hebben het slim gespeeld door hun Brexit referendum pas daarna te organiseren.

 • Bert Thijs

  Waar is de EU om Spanje op de vingers te tikken voor ondemocratisch gedrag ? De EU draait het hoofd weg als een lidstaat over de schreef gaat.

 • Jacob Bernaerts

  Blijkbaar gaat de totale disfunctionaliteit binnen de Spaanse overheid zo diep dat zij nu zelf gaan veronderstellen dat het de normaalste zaak is dat echte democratische rechtstaten staten hun basis principe van scheiding der machten moeten laat varen om hen ter wille te zijn.