Spanje verbreekt diplomatieke banden met Vlaanderen na brief Jan Peumans

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
BELGA Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
De uitlatingen van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) aan het adres van de Spaanse regering over het gevangenzetten van Catalaanse politici, blijven niet zonder gevolg. De vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid is zijn diplomatieke statuut kwijt, zo meldt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA).

Peumans gaf de brief, bestemd voor Carme Forcadell, de opgesloten voormalige voorzitster van het Catalaanse parlement en dus een ex-‘collega’ van hem, mee met Europees parlementslid Mark Demesmaeker (N-VA), toen die een bezoek bracht aan de gevangenis waar Forcadell is opgesloten. De brief werd op 7 september ook gepubliceerd op de Twitter-account van Demesmaeker.

Peumans schreef dat ”de centrale overheid in Spanje niet in staat is aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne democratische Europese Unie”. “Het is volstrekt onaanvaardbaar dat politici worden gearresteerd voor hun meningen.” 

Minister Josep Borrell vond de uitspraken van de voorzitter van het Vlaams Parlement “ongepast en onaanvaardbaar voor een bondgenoot als België, en ze gaan in tegen de geest van broederschap tussen volkeren die binnen het kader van de Europese Unie een gemeenschappelijk project nastreven”.

De minister heeft aan de Belgische overheid meegedeeld dat hij gedelegeerde van de Vlaamse overheid André Hebbelinck niet meer als een diplomatieke vertegenwoordiger beschouwt, klinkt het nog. Parys spreekt in een reactie van “middeleeuwse praktijken”.

De Spaanse regering beschouwt de brief als een “ronduit vijandig gebaar.”  Belgisch ambassadeur in Spanje Marc Calcoen werd vorige maand al op het matje geroepen. “Ik neem geen letter terug van wat ik geschreven heb”, zei Peumans eerder al.

 Carme Forcadell zit sinds maart 2018 in hechtenis op verdenking van rebellie, een misdrijf waar maximaal 30 jaar celstraf op staat. Ze verleende medewerking aan het 
Catalaans onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017.
EPA Carme Forcadell zit sinds maart 2018 in hechtenis op verdenking van rebellie, een misdrijf waar maximaal 30 jaar celstraf op staat. Ze verleende medewerking aan het Catalaans onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017.
De Spaanse politiediensten traden op 1 oktober 2017 hard op aan verschillende kiesbureaus in Catalonië. Meer dan 1.000 mensen hadden verzorging nodig in het ziekenhuis.
AFP De Spaanse politiediensten traden op 1 oktober 2017 hard op aan verschillende kiesbureaus in Catalonië. Meer dan 1.000 mensen hadden verzorging nodig in het ziekenhuis.134 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rob jamers

  Weeral bazaar met een N-VA-er NV-A een partij die voor problemen zorgt nu doen ze het ook al in het buitenland,ze bemoeien zich met een conflict waar ze in principe niets over te zeggen hebben.

 • rob jamers

  Weeral bazaar met een N-VA-er NV-A een partij die voor problemen zorgt nu doen ze het ook al in het buitenland,ze bemoeien zich met een conflict waar ze in principe niets over te zeggen hebben.

 • jos duriau

  Het enige waar nva goed in is , overal ruzie zaaien.

 • Peter Nols

  De NVA heeft ons land al heel veel geld en gemiste opportuniteiten gekost. Het Vlaamse volk heeft via de NVA voor zijn eigen ondergang gekozen. Ik woon vanaf 1 januari definitief in Wallonië, toevallig ook nog eens in buurgemeente van Riemst. Ik wil niet meer als Vlaming gekend zijn en hoop voor Peumans dat ik hem niet teveel tegenkom.

 • fons van hoef

  De Spaanse rechter heeft de politiekers opgesloten omdat er vluchtgevaar was en de politiekers zich zouden onttrekken aan de rechtszaak. Het heeft met hun overuiging niks te maken. Dat de Spaanse rechter gelijk heeft bewijst net Puigdemont die al gaan lopen was. Peumans en de hele NVA ( en de VRT::: ) liegen er hier gewoon op los