Spanje razend op België na interview premier Michel over Catalaanse crisis

De Spaanse premier Rajoy is niet blij met de uitspraken van Charles Michel over de Catalaanse crisis.
reuters De Spaanse premier Rajoy is niet blij met de uitspraken van Charles Michel over de Catalaanse crisis.
Spanje reageert furieus op enkele uitspraken van premier Michel over de Catalaanse crisis. De regering-Rajoy heeft het over "onaanvaardbare aanvallen" en trekt haar steun in voor de kandidatuur van Catherine De Bolle als topvrouw van Europol.

Charles Michel (MR) lijkt een fikse diplomatieke rel aan zijn been te hebben. Een interview dat de premier vorig weekend gaf over de politieke impasse in Catalonië is zó slecht gevallen bij zijn Spaanse ambtsgenoot Mariano Rajoy dat die de Belgische ambassadeur in Madrid stante pede tot de orde heeft geroepen. Dat blijkt zwart op wit uit diplomatiek mailverkeer dat Het Laatste Nieuws kon inkijken. Daarin maakt een directeur van het kabinet-Rajoy onze ambassadeur in niet mis te verstane woorden duidelijk dat de Spaanse regering "verbijsterd" is over de "aanvallen van de Belgische regering", en dat die niet zonder gevolgen zullen blijven. "Dit kan onze bilaterale betrekkingen ernstig in gevaar brengen", klinkt het dreigend.

Premier Michel en Mariano Rajoy nog broederlijk naast elkaar op de Europese top van maart dit jaar.
photo_news Premier Michel en Mariano Rajoy nog broederlijk naast elkaar op de Europese top van maart dit jaar.

Gebruskeerd

Wat de gevolgen zijn, valt af te wachten. Maar feit is dat Madrid zich eerder al gebruuskeerd voelde, toen ons land het politiegeweld tijdens het onafhankelijkheidsreferendum veroordeelde. Dat blijkt uit een mail die onze ambassade op 3 oktober naar de regering-Michel stuurde. Daarin is er zelfs sprake van mogelijke represailles. De ambassade geeft namelijk de boodschap van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken door dat de kandidatuur van commissaris-generaal Catherine De Bolle als topvrouw van Europol "niet ondersteund kan worden na de reacties van België op de gebeurtenissen in Catalonië".

afp

Pittig detail: vandaag lopen Michel en Rajoy elkaar tegen het lijf op de Europese top in Brussel. In regeringskringen wordt gehoopt dat de zaak koelt zonder blazen. "De woorden van de premier zijn echt niet te lezen als een aanval."

Waarom reageert de Spaanse premier zo fel op de uitspraken van Michel? En is Catherine De Bolles kandidatuur voor Europol werkelijk in gevaar? Lees het in HLN+, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
232 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eddy van Dorst

  Den Belziek beheerder moet toch ook iets kunnen zeggen.

 • Frank Verstynen

  @Anne Claus wat wil u daar met zeggen dat de Catalanen geen lammetjes zijn....dat ze zich verdedigen tegen buiten proporties vertoond geweld van een gemanipuleerde politiemacht of dat ze opkomen tegen een Spaanse regering die meer weg heeft van een maffiose organisatie...ik weet niet waar u uw ervaringen met het Catalaanse volk vandaan heeft (want in de buurt van Murcia wonen ze niet naar mijn weten).

 • Marc Van Orshaegen

  dat Michel nu op zijn donder krijgt was wel te verwachten, België is een grote puinhoop,corrupt en al die andere zaken die in de doofpot worden gestoken. Ik zou zeggen Michel kuis eerst uw eigen puinhoop op alvorens u trachten te moeien in een ander land .

 • Anne Claus

  Ik woon in Spanje én ben Belgische. Men zou in België beter wat minder de kranten geloven en zelf eens komen kijken hoe het er echt aan toe ging! Zoveel foto's en beelden worden totaal uit hun context getrokken! En die Catelanen zijn echt geen lammetjes hoor! België: leer eens objectief te zijn en weet waarover je praat alvorens commentaar te geven! Dit gaat veel verder dan een paar foto's van die zogenaamde "arme" Catelanen!

 • Gino Denil

  Commentaar geven op de binnenlandse aangelegenheden van een ander land is een gemakkelijke manier om te scoren. Zou beter eerst eens in eigen land scoren.