Spanje dreigt opnieuw met “gevolgen” voor België als Puigdemont niet wordt overgeleverd

Photo News
Als het Belgische gerecht beslist om niet in te gaan op het Spaanse verzoek om de gewezen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont over te leveren, dan zal dat voor ons land “niet zonder gevolgen” blijven. Dat heeft Marco Aguiriano, de Spaanse staatssecretaris voor de EU, gezegd in een gesprek met het Spaanse nieuwsagentschap Efe, waarover onder meer de krant El Periódico bericht.

Het Spaanse gerecht heeft op 14 oktober een nieuw Europees aanhoudingsbevel (EAB) uitgevaardigd tegen Puigdemont, die in België verblijft. Spanje wil Puigdemont vervolgen omdat hij in 2017 een onafhankelijkheidsreferendum organiseerde, en zo inging tegen de Spaanse grondwet. Twee EAB’s die eerder waren uitgevaardigd, waren door het Spaanse gerecht ingetrokken. In het Europees aanhoudingsbevel dat ditmaal is uitgevaardigd, wordt Puigdemont vervolgd voor misbruik van overheidsgeld en opruiing.

“Iedereen gelijk voor justitie”

Een eventuele weigering om de Catalaanse politicus over te leveren “zal niet zonder gevolgen blijven” voor ons land, verzekerde Aguiriano. “De aard en intensiteit daarvan zal later moeten bepaald worden”, aldus nog de Spaanse staatssecretaris, die geen verdere details gaf.

Eind oktober had ook de Spaanse vicepremier Carmen Calvo al verklaard dat ze verwacht dat België zal instemmen met het verzoek tot overlevering. De Spaanse regering “zou het niet begrijpen” als de Belgische staat degenen die “op de vlucht zijn voor het Spaanse gerecht” niet zou uitleveren, klonk het toen. Voor Calvo is het “niet respectabel” dat aan een “uitstekende” democratie als de Spaanse, de zekerheid wordt ontzegd “dat iedereen gelijk is voor justitie”.

Europese aanhoudingsbevelen

Het Spaanse gerecht heeft vandaag nog Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd tegen twee andere Catalaanse politici die in België verblijven: Lluis Puig en Toni Comin. Dat liet De Tijd weten. Een derde aanhoudingsbevel is gericht tegen Clara Ponsati, die in Schotland verblijft. 

(Lees hieronder verder)

De Catalaanse ex-ministers Toni Comin en Lluis Puig tijdens een demonstratie.
REUTERS De Catalaanse ex-ministers Toni Comin en Lluis Puig tijdens een demonstratie.

Comín en Puig bevinden zich sinds eind oktober 2017 in ons land, Ponsatí verblijft in Schotland.  Comín en Ponsatí worden beschuldigd van opruiing en misbruik van overheidsgeld. Puig zou dan weer terecht moeten staan voor ongehoorzaamheid en misbruik van overheidsgeld.

Vertalingen

Het Brusselse parket heeft de Europese aanhoudingsbevelen intussen ook ontvangen. Ze zijn grotendeels in het Spaans en moeten dus nog vertaald worden, meldt Brussels parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. Hoelang die vertalingen op zich zullen laten wachten, is niet duidelijk. In het geval van het bevel tegen Puigdemont was eerst aangekondigd dat de vertaling een week zou duren, uiteindelijk nam ze slechts enkele dagen in beslag.
148 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kai Van Nieuwenhove

  De scheiding der machten geldt dus enkel als het Spanje uitkomt?

 • Marc Spandel

  Ik dacht dat er 'Europese afspraken' waren aangaande de onderlinge uitlevering tussen alle Europese landen.

 • Brent Van Tongerloo

  Nu gaan de maskers afvallen, kiezen we voor democratie, of voor dictatuur ? Voor vrijheid van meningsuiting of voor het achter de tralies zetten van democratisch verkozenen. Voor het zelfbeschikkingsrecht van alle volkeren of voor onderdrukking door andere volkeren …. Europa kiest alvast voor het tweede.

 • André Van der Poorten

  Al die het woord crimineel in de mond neemt , zijn diegenen die altijd het woord “vrije meningsuiting” als heilig beschouwen ...als het hen past natuurlijk !

 • Guido neerinckx

  Belgie zou zich beter bezig houden met zijn eigen problemen op te lossen,dan zich te mengen in de problemen van Spanje.De Spaanse wetten dienen gerespecteerd te worden en dienen toegepast op Spaanse burgers die in Belgie verblijven.