Spanje dreigt met nieuwe diplomatieke crisis tegen ons land na verkeerd gevallen tweets kersvers minister Loones

De tweets van minister van Defensie Sander Loones over de Catalaanse kwestie zijn niet in goede aarde gevallen bij de Spanjaarden.
Benny Proot De tweets van minister van Defensie Sander Loones over de Catalaanse kwestie zijn niet in goede aarde gevallen bij de Spanjaarden.
Een nieuw diplomatiek incident tussen Spanje en België lijkt in de maak. Madrid is ontstemd over tweets van minister van Defensie Sander Loones (N-VA) over de Catalaanse kwestie. Dat meldt De Tijd.

Premier Charles Michel (MR) heeft er een kopzorg bij, aldus De Tijd. Aanleiding zijn tweets van de N-VA-minister afgelopen weekend op de beslissing van twee opgesloten Catalaanse politici om in hongerstaking te gaan. 

"Al meer dan een jaar opgesloten. Zonder veroordeeld te zijn. Spaanse rechter behandelt hun rechtszaak zelfs niet. Om te vermijden dat Hof Rechten van de Mens zich zou kunnen uitspreken. Nu zien ze zich verplicht in hongerstaking te gaan. Geen enkele democraat mag hierover zwijgen", twitterde hij.

lees  verder onder de tweet:

“Onaanvaardbare uitspraken”

De tweets bleven niet onopgemerkt. "De Belgische minister heeft uitspraken gedaan die voor ons onaanvaardbaar zijn. Een antwoord van onze zijde zal niet uitblijven", zei de Spaanse Buitenlandminister Josep Borrell, in de marge van een vergadering met zijn NAVO-collega's, aan de Spaanse krant El País.

De spanningen tussen Spanje en ons land waren in oktober ook al eens opgelopen. Toen besliste Borrell de Vlaamse vertegenwoordiger in Madrid zijn diplomatiek statuut af te nemen na "negatieve uitspraken" van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA).
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  @Gerry Cle. Blind aan één kant? Jij hebt waarschijnlijk het geweld van de Spaanse politie niet opgemerkt tijdens het referendum?

 • Gerry Cle

  Wat de duur van een 'voorlopige hechtenis' betreft zou België beter beschaamd zijn en zwijgen over andere landen. Wat die onafhankelijkheidsverklaring betreft. HEEL de wereld heeft gezien hoe het referendum mislukte. Op basis van DAT referendum onafhankelijkheid uitroepen is alles behalve legaal en eerder een staatsgreep.

 • Marc Baeyens

  En wat heeft Loones verkeerd gezegd ? Dat de waarheid kwetst is overduidelijk door de reactie van Spanje. Goed van N-VA dat ze blijft opkomen voor democratie en niet het hoofd in het zand steekt gelijk de trado-partijen.

 • Steve Ragusin

  Weigert als kersvers minister interviews te geven aan de pers, maar geeft wel commentaar dat zijn boekje als minister te buiten gaat. Beseft hij wel dat je als minister niet hetzelfde mag zeggen dan als (europees) parlementariër? Nog ene waarvoor het ministerschap te hoog gegrepen is.

 • Andre Vastenavont

  @didier vandevyver Dit is al lang geen Catalaanse kwestie meer. Dit gaat over mensenrechten. Ofwel komen ze voor de rechtbank en worden ze schuldig of onschuldig bevonden. Maar opsluiten zonder proces is niet meer of minder dan fascisme en schending van de mensenrechten.