Spanjaard en Serviër krijgen 3 jaar cel voor 67 kg cocaïne

THINKSTOCK
De Brugse correctionele rechtbank heeft een Serviër en een Spanjaard veroordeeld tot een effectieve celstraf van 37 maanden voor hun aandeel in een drugstrafiek. Op de plezierboot van het duo werd begin april in de jachthaven van Blankenberge 67 kilogram cocaïne aangetroffen.

De Spanjaard José Maria C.A. en de Serviër Nikola D. maakten zich verdacht door met hun boot Pietro III op zee enkele keren rond een groter schip te varen. Bij een controle werden in het motorcompartiment van hun plezierbootje de drugs aangetroffen. Zevenzestig kilogram cocaïne heeft in België een straatwaarde van ongeveer 3,5 miljoen euro.

De twee verdachten beriepen zich eerst op hun zwijgrecht, maar legden uiteindelijk toch verklaringen af. José C.A. (50) legde uit dat hij door een zekere Pedro was geronseld voor het klusje. De verdachte besefte dat hij iets illegaals deed, maar wist naar eigen zeggen niet dat het om drugs ging. Nikola D. (32) verklaarde dat hij enkel een boot wilde kopen van de Spanjaard. Het duo had elkaar leren kennen in Valencia. Die verklaring werd bevestigd door zijn medeverdachte.

De rechter oordeelde dat de verklaringen van de Serviër ongeloofwaardig zijn. Zijn boothandel in Belgrado zou niet meer dan een dekmantel zijn voor zijn illegale activiteiten. Beide verdachten werden voor hun aandeel veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 37 maanden.