Spaanse rechter vraagt onderzoek in België naar Baskische fondsen

De Spaanse antiterreurrechter Baltasar Garzon heeft aan de Belgische en de Franse autoriteiten gevraagd om een onderzoek te openen naar negen personen die ervan verdacht worden belangrijke sommen geld te hebben gekregen van een Baskische afscheidingsbeweging. Dat is uit gerechtelijke bron vernomen.

208.000 euro
Garzon zou informatie hebben gevraagd over zeven mensen die in Frankrijk wonen en twee personen die in België wonen. Zij zouden 208.000 euro gekregen hebben van de Baskische partij PCTV (Communistische Partij van Baskenland), die ijvert voor de onafhankelijkheid van Baskenland.

Batasuna
Op 5 februari startte Garzon een onderzoek naar drie leiders van de PCTV omwille van hun financiële banden met Batasuna, de verboden politieke arm van de afscheidingsbeweging ETA. De voorzitter van de partij en drie schatbewaarders worden onder meer beschuldigd van samenwerking met een terroristische beweging.


De Spaanse regering heeft al stappen ondernomen om de PCTV en de Baskische Nationalistische Actie te verbieden omwille van hun vermoedelijke banden met Batasuna. Batasuna is al sinds 2003 verboden in Spanje. (belga/svm)