Sp.a zwaait met nieuwe mail in F-16-dossier: "Vandeput was wél op de hoogte! U heeft gelogen"

BELGA
In de Kamercommissie Defensie heeft sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen een mail voorgelezen van een hooggeplaatste militair die zegt dat het perfect mogelijk is om de F-16's te upgraden en dus te verlengen. "En wie staat daar in cc? Steven Vandeput! Dus u was wel op de hoogte, u heeft gelogen." Vandeput reageert woest. "Ik vind die mail niet terug. U ziet spoken!"

De mail waarover Van der Maelen beschikt, dateert van september 2017 en is gericht aan luitenant-generaal Claude Van De Voorde, gewezen kabinetschef van Vandeput en op dat moment hoofd van de militaire inlichtingendienst. Daarin erkent een hoge militair dat de voorgestelde opschorting van de aankoopprocedure voor nieuwe F-16's een goed idee is. "Er is momenteel onvoldoende basis voor gelijk welke beslissing", leest Van der Maelen voor. "Er worden waarschijnlijkheidsberekeningen gemaakt door Lockheed Martin. Het is perfect mogelijk om onze F-16's te upgraden, zoals elders ook geprogrammeerd is." De verzender geeft aan dat er op dat moment enkele topmilitairen een studie uitvoerden, en in afwachting van hun rapport stelt hij voor om geen beslissingen te nemen. "In kopie: Steven Vandeput."

"Geen enkel bewijs"

Dat zou betekenen dat de minister al in 2017 op de hoogte was van een mogelijke verlenging van de F-16's, terwijl hij eerder zei dat hij van niets wist. "Ik vind die mail niet terug, dus dan zou het wel eens goed kunnen zijn dat die nooit verzonden is", aldus een geïrriteerde Vandeput. "Zeg mij wie die mail verstuurd heeft, dan kan ik tenminste een deftig onderzoek voeren. Elke keer weer denkt u hier een document op te diepen waaruit blijkt dat iedereen liegt. Ik ben het echt beu dat u zaken beweert waarvan u geen enkel bewijs heeft. 

Maar Van der Maelen is ervan overtuigd dat hij hiermee een bommetje heeft opgediept. "Dit is een leugenpaleis. Collega's van de meerderheid, denk heel goed na of jullie dit kunnen blijven accepteren, om door deze minister belazerd te zijn. En niet alleen door de minister, er zijn hier personen uit de legertop verschenen die ons ook de waarheid niet verteld hebben! Ik vrees dat ze één voor één onder druk gezet zijn om alleen te lossen wat in het kraam past." Aan de interne en externe audit hecht Van der Maelen helemaal geen geloofwaardigheid meer. Hij vraagt om generaal Van De Voorde te horen onder ede, maar commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) wijst er hem op dat dat niet kan. "Dit is geen onderzoekscommissie." 

Transparantie

De meerderheid blijft voorlopig achter Vandeput staan. "Dat Van der Maelen eerst eens transparantie geeft aan zijn collega-parlementsleden", zegt Open Vld-parlementslid Tim Vandenput. "Hij vraagt de meerderheid om goed na te denken, wel ik zal dat doen als hij mij een kopij van de mail geeft met de naam van de verzender. Het is duidelijk uit de vorige hoorzittingen dat de minister niet op de hoogte was van de studies van Lockheed Martin." Ook Veli Yüksel (CD&V) vraagt transparantie. "We moeten uitsluitsel krijgen of de minister die mail effectief ontvangen heeft en wat daarmee gebeurd is." Maar Van der Maelen geeft de mail voorlopig niet vrij, om zijn bron te beschermen. Voor Vandeput is de kous daarmee af. "Ik ga mij niet blijven verdedigen tegen mails waarvan men niet eens wil zeggen van wie ze komen."

271 miljoen

Eigenlijk kwam de minister vandaag berekeningen voorstellen van de kostprijs om de F-16's zes jaar langer in dienst te houden. Zonder de extra kosten voor bijvoorbeeld de verlenging van de motoren, kwam hij al aan een meerkost van 271 miljoen euro. "Financieel is er dus geen voordeel te halen uit het uitstellen van de keuze. Bovendien zijn we absoluut niet zeker dat het kan." 
307 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Maar is dat nu nog niet gedaan met dat gezwets over die F-16's!? Nederland is al lang in het F-35 programma gestapt. In 2019 komen hun toestellen. Voor wanneer eens een deftig Europees leger waarin België 'moet' zijn deel doen en verantwoordelijkheid nemen? Als sp.a denkt op die manier N-VA kiezers te doen veranderen van gedacht, vergeet het. Ik heb een degout van hun gedoe.

 • bob jansens

  jaren geleden zong Bram Vermeulen: "Als ik niet kijk Heb ik het niet gezien Heb ik het niet gezien Wist ik er niets van Kunnen ze mij niets maken Dus ik kijk niet"

 • Urdi De vos

  De grootste leugenaar is vandermaelen, die heeft vele jaren al niets anders gedaan. Hopla en nu onder de kiesdrempel sukkelaars.

 • vanaeken jokke

  Allee Diane Bernaerts gij gelooft nog wat die socialisten al weken uit hun duim zuigen mijn kleinzoon is ook grote fan van sinter klaas.

 • vanaeken jokke

  Als de mail zo belangrijk is waarom werd hij dan niet tot hem persoonlijk verstuurd met een melding de mail gelezen te hebben.