Sp.a zet druk op onderhandelingen: "Nu versnellen, anders zonder ons”

Meryame Kitir.
Mine Dalemans Meryame Kitir.
De sp.a wil dat de federale onderhandelingen in een stroomversnelling worden gebracht. "Anders zullen we niet meer ingaan op de uitnodiging van de preformateurs", zegt Kamerfractieleidster en onderhandelaar Meryame Kitir zaterdag in een interview met Het Belang van Limburg.

Kitir wil dat er haast wordt gemaakt met de federale formatiegesprekken. Dinsdag duidde koning Filip Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) aan als preformateurs. Zij moeten uitzoeken of er gesprekken kunnen worden opgestart tussen de N-VA en de PS met het oog op de vorming van een federale regering.

"Ik dring erop aan dat de sense of urgency hoog blijft", zegt Kitir. "Ons land staat voor grote uitdagingen. Sinds januari zitten we al in lopende zaken. Er zijn heel veel dingen niet meer gebeurd. Als die sense of urgency er niet is, zullen wij niet ingaan op de volgende uitnodiging van de preformateurs. Voor nog eens drie, vier of vijf maanden stilstand passen we."

Voorlopig is sp.a één van de zes partijen die nog rond de federale onderhandelingstafel zitten, samen met N-VA, PS, MR, CD&V en Open Vld. Mathematisch gezien is er nog altijd één partij overbodig.
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • danny janssens

  wel die partij van 2 man en een paardekop zal men toch nodig hebben bij de vorming van een regering

 • Johnny Deketel

  De partij van 2 man en een paardekop zal het eens zeggen, zie...

 • Roger Deprez

  ZE begrijpen het nog altijd niet bij de SPa, ze zijn nog een klein zweeppartijtje in Vlaanderen maar ze voelen en zijn helemaal niet Vlaams in tegendeel. Wie gelooft die partij nog,ze hebben (PS en SPa) vier en twintig jaar de minister van pensioenen gehad en wat hebben ze gedaan voor de werknemers in de privé sector? NIETS. Hun rechtse stemmers zijn allemaal vertrokken met hun veel te veel links beleid.

 • Fons Casteels

  Toen partijgenoot Vandelanotte informateur was, mocht die van de SPA vier maanden lanterfanten. Nu de NVA aan zet is, is het geduld van de SPA al na vijf dagen op. Vreemd. Maar anderzijds... Eigenlijk heeft de SPA gelijk. Iedereen weet toch dat we een paars-groene regering zullen krijgen. Dus hoe rapper de SPA aan de macht zit, hoe sneller mijn buurman Prosper 400 Euro per maand extra pensioen zal krijgen. "Dat hebben de sossen mij beloofd", zegt Prosper.

 • Marcel Willems

  Als gepensioneerde ben ik verplicht op SPA ,PVDA of in laatste CD&V te stemmen .De andere partijen verwaarlozen al degenen die van pensioen ,waar ze zelf voor betaald hebben ,Ook zieken en werklozen die door tegenslag hun job verloren hebben en door velen als profiteurs beschouwd worden .Hoeveel profiteurs zitten er niet bij te politiekers die ook betaald zijn uit de staatskas