Sp.a wil verlaging vennootschapsbelasting opschorten

Jan Bertels.
Repro-Maria de la Cruz Jan Bertels.
Oppositiepartij sp.a lanceert een wetsvoorstel om de laatste fase van de verlaging van de vennootschapsbelasting op te schorten. "Zolang de begroting blijft ontsporen, is dit een onverantwoorde uitgave", zegt Kamerlid Jan Bertels vandaag in De Tijd.

De commissie Financiën van de Kamer begint morgen (woensdag) met haar werkzaamheden. Een van de eerste agendapunten is de verslechtering van de budgettaire toestand sinds de val van de regering. Volgens het jongste rapport van het monitoringcomité loopt het begrotingstekort zonder bijsturingen op tot 8,1 miljard euro in 2020 en tot 11,4 miljard in 2024.

De sp.a vindt dat het parlement niet kan stilzitten in afwachting van een nieuwe regering. "Terwijl de begroting ontspoort, stijgen de fiscale bijdragen van de gezinnen en dalen die van de bedrijven", zegt Bertels in de krant.

Laatste fase hervorming vennootschapsbelasting

Volgend jaar gaat normaal de laatste fase van de hervorming van de vennootschapsbelasting in, waarbij het tarief voor de grote bedrijven verder daalt van 29 naar 25 procent. Die korting moest normaal gedekt worden door de afschaffing van de notionele intrestaftrek, maar door de lage rente brengt die afschaffing minder op dan gepland. En dus wil de sp.a ook de maatregel zelf bevriezen, "zolang we geen zicht hebben op hoe erg de toestand is".
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rik Connaerdt

  Werkgever betalen niet enkel de brutolonen van hun medewerkers maar ook de werkgeversbijdragen en met een roerende voorheffing van 30% mogen ze na de belastingen dit ook nog eens ophoesten.

 • herman cohen

  Groot gelijk , nu nog de subsidies van 12 miljard stoppen aan bedrijven en er is geen overheids tekort, ook gedaan met het gezeik over de pensioenen zegge de laagste van Europa. Gewoon gedaan met de "Fornuis" democratie van NVA

 • Fons Casteels

  Danny Govaerts, bedrijven betalen zélf ook een groot deel van de lasten op arbeid. Gemakkelijkshalve rekenen bedrijven "x 2": als iemand 2.000 Euro netto heeft, dan kost hij zijn werkgever 4.000 Euro. Trouwens: met die 29% hebben de eigenaars het geld nog niet op hun eigen bankrekening. Als ze de winst uitbetalen, betalen ze er roerende voorheffing op. En zelfs als ze de winst niet uitbetalen maar investeren in het bedrijf, dan betalen ze toch die 29%.

 • Danny Govaerts

  De burger blijft met een belasting van 59% oo zijn loon . Maar vennootschappen en bedrijven moeten niet meer dan 29% op hoesten en dat zou nog vermindert moeten worden naar 25% om de winsten nog wat bij te spekken. Arm Belgie!!

 • anna vandenberg

  Ik hoop dat de Sp.a ook alle oversubdiëerde inkomens van miljonairs aanpakt zoals de voetbalbaronnen. Vennootschappen van politici aanpakt waar ze de vergoeding van mandaten laten storten. De Sp.a die hun immo in een vennootschap ondergebracht hebben, ze stellen geen mensen te werk maar kennen alle achterpoortjes om zo weinig mogelijk aan de maatschappij bij te dragen. Begin zelf met het voorbeeld te geven. De centen van de loontrekkende daar zitten voor op de loer zoals een kat op een muis.