Sp.a wil ‘rode taxshift’ van 12 miljard euro en wettelijk pensioen opnieuw naar 65 jaar

Meryame Kitir (Archiefbeeld).
BELGA Meryame Kitir (Archiefbeeld).
De sp.a wil de koopkracht optrekken, de lasten op arbeid verlagen, de wachtlijsten in de zorg wegwerken en een minimumpensioen van 1.500 euro garanderen na een loopbaan van 42 jaar. De wettelijke pensioenleeftijd moet opnieuw van 67 naar 65 jaar. Dat hebben fractieleiders Meryame Kitir en Joris Vandenbroucke vandaag gezegd op een persconferentie. Om al die plannen te financieren, rekenen ze op een ‘rode taxshift’ van zo'n 12 miljard euro met onder meer extra inkomsten uit een meerwaardenbelasting en het belasten van huurinkomsten.

De Vlaamse socialisten hebben via InSites Consulting een onderzoek uitgevoerd bij meer dan 1.000 Vlamingen. Uit die bevraging blijkt volgens Kitir en Vandenbroucke dat de Vlaming zich grote zorgen maakt over zijn koopkracht, zijn pensioen en de zorg. Zo maken zes op de tien mensen zich zorgen over de stijgende facturen, zeven op de tien maken zich zorgen dat ze niet de juiste zorg zullen krijgen en driekwart van de bevraagden maakt zich zorgen dat zijn pensioen niet zal volstaan om zijn levensstandaard te behouden.

Belastingverlaging

De sp.a wil naar eigen zeggen die "onrust" wegwerken en legt daarvoor een eigen pakket voorstellen en hervormingen op tafel. Zo wil de partij eerst en vooral de koopkracht verhogen. Het minimumloon moet van 10 naar 14 euro per uur en het belastingvrij inkomen tot 1.200 euro per maand. Dat moet de werkende Vlaming een belastingverlaging van 1.500 euro per jaar opleveren.

Op het vlak van zorg willen de socialisten de wachtlijsten in de zorg wegwerken. Gisteren raakte bekend dat daarvoor alleen al voor de sector van personen met een handicap 1,6 miljard nodig is. Dat is evenveel als de sp.a in haar Toekomstbegroting voorzien had voor de hele zorgsector. "We gaan onze Toekomstbegroting moeten aanpassen, want het is onaanvaardbaar dat mensen jarenlang moeten wachten op de nodige hulp", aldus Vandenbroucke.

Minimumpensioen

Op pensioenvlak pleit de sp.a voor een minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen met een loopbaan van 42 jaar. Voor wie langer dan 42 jaar werkt, komt er opnieuw een pensioenbonus. De wettelijke pensioenleeftijd moet voor sp.a ook opnieuw naar 65 jaar. Dat is voor de socialisten zelfs een "breekpunt", zegt Meryame Kitir.

Om al die plannen te financieren, schuift de partij een rode taxshift naar voor. Die rode belastingverschuiving moet 12 miljard euro opleveren. "We willen de kleine groep die nu amper of niet bijdraagt, meer laten bijdragen", aldus Vandenbroucke. Dan gaat het bijvoorbeeld om het belasten van huurinkomsten en meerwaarden op aandelen. Verder wil de partij een afbouw van de bedrijfssubsidies en betere digitalisering en automatisering van de overheid.
84 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carina Desmidt

  Schaf al die overbode regeringen af zal meteen geld zijn. Polithiekers hun wedde voor helf halveren.. ook na einde job als minster een gewone job niet meer worden verder betaald als ex ministers. Burgermeesters wedde halveren waarom moet een weduwe van een polithieker of burgermeester voor een weduwepension ontvangen bijna gelijk wedde polithiekers of burgermeester ?

 • Gino Denil

  Pensioenen zijn helemaal niet onbetaalbaar, Christian Alex. Wij geven 10% uit van ons BNP aan pensioenen. Andere landen in de EU 45% meer met 14,5% van hun BNP. Terwijl het overheidsbeslag hier veel hoger ligt. Eén van de mythes. Zoals ook bleek voor de duurdere oudere werknemers. De gedaalde arbeidsproductiviteit die nog altijd hoger ligt dan de buurlanden. De te lage activiteitsgraad terwijl meer dan de helft van de Nederlanders deeltijds werkt, gemiddeld 190 uur per jaar minder dan wij.

 • Christian Alex

  De pensioenen zijn al onbetaalbaar, worden steeds meer onbetaalbaar, en de spa wil ze nog verhogen?

 • Otto-Jan Rongewaard

  Het is eigenaardig dat in de publieke opinie, laat ons de krantencommentaren zo noemen, de linkse verkiezingsbeloften altijd als utopisch en onbetaalbaar worden bestemd, terwijl we net een rechtse regering achter de rug hebben die ondanks dat ze slechts een deel van de beloften heeft waargemaakt - die aan de grootverdieners - een put van 9,5 MJD nalaat.

 • guido vermeyen

  Spa en NVA beloven dingen die nooit verwezenlijkt kunnen worden, utopiën verkopen kunnen ze als de beste....gooi misdadigers en beroeps-profiteurs van andere nationaliteit over de grens, ...en er zal geld zat zijn.