Sp.a wil parlementaire procedure bij aanstelling chef Defensie

August Van Daele.
UNKNOWN August Van Daele.

Kamerlid David Geerts (sp.a) wil dat de verschillende kandidaten voor de functie van Chef Defensie (CHOD) voortaan hun visie in het parlement komen toelichten en dat ze op basis daarvan worden beoordeeld. Dat laat volgens Geerts toe duidelijke evaluatiecriteria te maken en moet bovendien "zielige bedelrondes" overbodig maken.

Het socialistische parlementslid reageert daarmee op het bericht dat generaal August Van Daele, de chef van het leger, onder meer bij Vlaams Belang steun heeft gezocht om zijn mandaat, dat eind dit jaar afloopt, nog een jaar te verlengen.

Bedelrondes
"Persoonlijk vond ik dat de CHOD de laatste jaren een goede visie had op de toekomst van het Belgische leger en voel ik dan ook niet de behoefte om de man af te schieten. Zoals iedereen zal de man ook wel gebreken hebben, maar wie heeft die niet", aldus Geerts.

Wel vindt de sp.a'er het "een beetje zielig dat de belangrijkste militair in ons land de verschillende partijhoofdkwartieren moet bezoeken en her en der soms tegenstrijdige beloften moet maken". Hij wil hiermee komaf maken en stelt daarom voor dat de verschillende kandidaten voor de functie van CHOD hun visie komen toelichten in het parlement en op basis hiervan worden beoordeeld. (belga/ka)