Sp.a wil minimumpensioen van 1.500 euro voor iedereen met loopbaan van 42 jaar

John Crombez
Bob Van Mol John Crombez
De Vlaamse socialisten hebben hun pensioenplan klaar. Iedereen met een loopbaan van 42 jaar, moet minstens recht hebben op 1.500 euro pensioen. Sp.a rekent de loopbaan van 42 jaar daarbij om in 65.520 gepresteerde uren of een gemiddelde van 30 uur per week. 

Die ingreep zou 2,3 miljard euro kosten. Een deel van dat bedrag, 800 miljoen euro, willen de Vlaamse socialisten halen bij de hoogste pensioenen en bij een hervorming van de fiscale subsidies voor het pensioensparen via de werkgever en het individuele pensioensparen.

Sp.a-voorzitter John Crombez lanceerde het centrale idee voor het sp.a-pensioenplan een jaar geleden al: 1.500 euro minimumpensioen voor iedereen die voldoende gewerkt heeft. Daarbij zou elk uur tellen, ook de uren die mantelzorgers zorgen voor een ziek familielid.

65.520 uren

Nu ligt er een berekend plan op tafel. Iedereen met een loopbaan van 42 jaar moet recht hebben op een pensioen van 1.500 euro. De socialisten schakelen wel over in een een systeem dat rekent in uren. Zo komt een loopbaan van 42 jaar overeen met 65.520 uren of een gemiddelde van 30 uur per week. Bedoeling is dat ook mantelzorguren en ouderschapsuren daarin worden meegeteld. "Op die manier zijn mensen zelf in staat hun loopbaan in te delen in periodes waarin ze meer of minder werken zonder dat hun pensioenopbouw in het gedrang komt", legt Conner Rousseau, Oost-Vlaams lijsttrekker en een van de mensen achter het pensioenplan, uit.

Wie ervoor kiest langer te werken dan 42 jaar, krijgt in de sp.a-plannen een pensioenverhoging. Sp.a stelt voor de pensioenbonus opnieuw in te voeren. Concreet zou het gaan om een bonus van 1,374 euro per gewerkte dag extra. Wie een jaar extra werkt, krijgt zo 35,71 euro bruto per maand extra. Wie vijf jaar extra werkt, komt aan bijna 180 euro bruto per maand extra. 

Kosten

Het optrekken van de minimumpensioenen kost volgens sp.a 2,3 miljard euro en de pensioenbonus 200 miljoen euro. Om die pensioenplannen te financieren pleiten de socialisten voor een afbouw van de bedrijfssubsidies, het afschaffen van de fiscale subsidies voor salariswagens en een efficiëntere werking van de administraties. Maar een deel van de financiering, 800 miljoen euro om precies te zijn, moet komen via ingrepen in het pensioensysteem zelf.

Zo moet 500 miljoen komen uit een verhoogde solidariteitsbijdrage van de hoogste pensioenen. Die opbrengsten moeten dan dienen om de laagste pensioenen op te trekken. Verder moet er 300 miljoen euro komen uit een hervorming van de fiscale subsidiëring van de aanvullende pensioenen. Zo stelt sp.a bijvoorbeeld voor om het percentage van de fiscale aftrek in het individuele pensioensparen op te trekken (tot 33 procent), maar het aftrekbare bedrag te verlagen (tot 600 euro). Op die manier moeten de mensen die maar weinig kunnen sparen buiten schot blijven, is de redenering.

Voorstel

Bij CD&V is men het eens dat de wettelijke pensioenen moeten versterkt worden. “We pleiten voor het optrekken van alle minimumpensioenen en uitkeringen tot de Europese armoededrempel”, zegt CD&V-pensioenspecialiste Sonja Becq. Een afbouw van het fiscale voordeel op het pensioensparen ziet CD&V dan weer niet zitten en de tweede pijler moet volgens CD&V veralgemeend worden.

Volgens OKRA, de vereniging voor en door 55-plussers, ziet men “interessante elementen” in het sp.a-voorstel. “Zo kunnen we het aspect van de armoedebescherming via een minimumpensioen van 1.500 euro wel volgen”, legt pensioenspecialist Niek De Meester uit. Tegelijk wil OKRA het ganse verzekeringsprincipe in het pensioenstelsel wel beschermen en vreest de vereniging toch een soort “nivellering” omdat de hogere pensioenen een hogere bijdrage moeten leveren. OKRA zelf organiseert een congres op 17 februari en daar zal volgens De Meester het voorstel op tafel liggen om voor het wettelijk pensioen “minstens 75 procent van het beroepsinkomen van de 25 beste jaren” te garanderen.
473 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Neyt

  Men kan zoiets gemakkelijk realiseren,als men de Max pensioenen blafoneerd tot 2500.en 3000€ p/m (de hoogste voor rechters bijv. maar ook politici).Er zijn er echt teveel die een enorm groot pensioen krijgen,gewoon medewerkers bijv.Deze categorie kan ook via hun job gemakkelijk bijsparen voor een 2e of 3e pensioenpijler. Nu zijn er die een pensioen hebben tussen de 5-6000€ p/m,natuurlijk zijn er dan ook die amper 1100€ p/m hebben,anders word het onbetaalbaar.

 • Peter Buyck

  Wie claimt 750000 euro in zijn of haar leven 'terug te willen'... Bedenk ook dat jij of je familie, collega, ... dit terugkreeg in de vorm van onder andere medische verzorging, de hospitalisatie, chirurgie, revalidatie, ...

 • Johny Van Laethem

  Verlaag gewoon de belastingdruk voor iedereen.Economie gaat beter draaien.Geld hal door grote bedrijven meer te laten betalen alsook vermindering openbare mandaten,Ministers, parlementsleden, afschaffing Senaat en provincies,Senaat. VOILÀ financiering gevonden voor deze algemene belastingdruk

 • Marc Schoensetters

  Keigoed idee. Maar wie gaat dat betalen hoor ik de rechtse politiekers nu al roepen. Wel, laat de grote bedrijven en rijken belastingen betalen zoals de meesten onder ons en wellicht kan er dan zelfs een nettopensioen van 1600€ worden uitbetaald aan de werknemers met 42 jaar dienst.

 • Rik Vrachten

  Amaai dat is een SUPER idee ! Als vrachtwagenchauffeur werk ik gemiddeld 260u/maand ! Dus als ik snel het rekensommetje maak , mag ik na 21j werken al op pensioen ? Ale ik zal er 4j bij doen want niemand werkt 12 maanden/jaar !! Dus ik stem ZEKER SPA en dan mag ik na 25j hard werken op pensioen