Sp.a wil komaf maken met boterhammen- en dutjestaks in scholen

VTM Nieuws
Oppositiepartij sp.a wil scholen verbieden om taksen in te voeren voor schooltoezicht. De fractieleidster in het Vlaams Parlement zegt dat sp.a daarover een resolutie zal indienen. 

Hannelore Goeman reageert daarmee op berichten over scholen die nu ook extra kosten aanrekenen wanneer kinderen 's middags een dutje op school moeten doen. Die ‘slaaptaks’ komt dan in veel gevallen bovenop de ‘boterhamtaks’, de rekening die veel ouders moeten betalen voor het middagtoezicht. 

"De dutjes- en boterhammentaksen zijn asociaal en drijven werkende ouders op kosten", zegt Goeman. Ze pleit daarom voor een verbod op extra taksen en wil in ruil extra middelen voor de scholen om het toezicht te voorzien. Daarnaast pleit sp.a er ook voor om bij zoveel mogelijk kleuterscholen een crèche te voorzien. Zo is er voor elk kindje dat wat slaap nodig heeft automatisch een kwaliteitsvolle opvang voorzien en is de stap van de crèche naar de kleuterklas meteen minder zwaar voor kinderen en ouders. 

Ook minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt de slaaptaks ongepast."Je kan moeilijk extra geld vragen aan de ouders als je al extra geld krijgt van de minister. Ik voorzie dit jaar al 70 miljoen euro extra voor onze kleuterklassen. Daarbovenop komt er in de komende jaren nog eens 100 miljoen euro bij voor het volledige basisonderwijs. Net omdat ik weet dat er nieuwe noden zijn in de kleuterklas en dat er extra handen nodig zijn. Maar je kan dit dus moeilijk doorrekenen aan de ouders. Dat is dubbelop", zegt hij in onze krant.
14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jos duriau

  In dit land moet alles betaald worden door de kleine belastingbetaler om fondsen genoeg te hebben om al die regeringen te onderhouden.

 • Gilles Standaert

  Jean Van den Bosch 50 60 jaar geleden had je enkel potlood en papier nodig. Welkom in 2020. En het geld? waarschijnlijk in de zakken van vele vriendjes hebben, zeker in het onderwijs. Raar daar het onderwijs de afgelopen 50 60 jaar een rood bastion is geweest, dat zie je ook aan de kwaliteit, of het gebrek hieraan.

 • Jan Boden

  Ja, daar ligt de Vlaming echter wakker van.

 • birgit vanderest

  SPa wil alles gratis, da geloofd niemand meer hoor. De kleuterschool is zeker geen grote kost voor de ouders. Wat gaan ze doen als hun kinderen hogere studies doen, das pas kostelijk. Kot, computer inschrijvingsgeld, drinkgeld studie boeken,......

 • Jef Lois

  Wat deze school doet is een echte schande. En dan komt meneer directeur op TV leuk vertellen dat het een deelname is in de kosten om het toezicht te betalen. Wel het toezicht moet gebeuren door de juff of meester punt daar worden deze zeer goed voor betaald door ons.In mijn tijd en de kinderen hier mochten we ook dutjes doen hield de juff toezicht en moesten we niks betalen. Maar ja toe zicht houden door de juff gaat blijkbaar niet met zo een zwaar beroep.Een echte schande.