Sp.a wil Jambon via parlement dwingen over democratie te praten bij Orban

Minister-president Jan Jambon.
BELGA Minister-president Jan Jambon.
Sp.a dient woensdagmiddag een spoedresolutie in om minister-president Jan Jambon (N-VA) te dwingen over de democratie en de rechtstaat te praten bij de Hongaarse premier Viktor Orban.

Jan Jambon vertrekt woensdagochtend naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Hij sluit er een tentoonstelling over de Vlaamse meesters af en heeft ook een onderhoud met Viktor Orban.

Aanvallen

Jambon wil naar eigen zeggen vooral de Vlaamse belangen aankaarten, maar volgens de oppositie kan hij niet om de politieke situatie in het Oost-Europese land heen. "Als Jambon per se Orban wil ontmoeten, dan moet hij hem ook confronteren met zijn aanvallen op de democratie en de rechtstaat", vindt parlementslid Annick Lambrecht van sp.a.


"De Vlaamse regering gaat wel erg lichtzinnig over deze ontmoeting", vervolgt ze. "Mocht Hongarije vandaag kandidaat-lidstaat van de EU zijn, dan zou het zeker en vast niet aanvaard worden. Een ontmoeting van Jambon met de man die onder meer illegaal universiteiten sluit, de pers muilkorft, via corruptie met Europees geld zijn eigen familie rijk maakt en het antisemitisme aanwakkert, is géén business as usual."

Sp.a dient een resolutie in waarin het vraagt een sterk statement te maken en achteraf verslag uit te brengen in het parlement. 
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid grieten

  Waarom bemoeit de Sp.a zich met de binnenlandse politiek van Hongarije?

 • Leopold Vanhoof

  Net of dat wij hier altijd gehoord worden, of er met onze gevoeligheden rekening wordt gehouden. Geef ons 'n regering verdorie, stelletje profiteurs.

 • Anna Pauels

  Misschien snappen de sossen het niet : we hebben hier nog niet eens een democratie en binnen de EU helemaal niet meer. Hier weigeren er heel wat zich neer te leggen bij de stem van het volk, dus velen erkennen hier niet eens democratie. Maar ja, dat zijn dan toch de zogenaamde politiek (in)correcten.

 • Peter Janssens

  Het gaat zo goed Hongarije dat er al een miljoen Hongaren hun koffers hebben gepakt en er willen er nog meer vertrekken .

 • Guy Van Becelaere

  De SPA claimt het woord democratie, ten onrechte want deze ideologie is zeker niet de uitvinder van de democratie ,en heeft zeker geen recht de anderen de les te spellen daarover, Beste SPA in een democratie worden geen mensen die er een andere mening op nahouden telkens weggezet als dommeriken zoals jullie doen en denken de waarheid in pacht te hebben niet dus