Sp.a wil ereloonsupplementen voor coronapatiënten afschaffen

Meryame Kitir.
BELGA Meryame Kitir.
Sp.a legt op korte termijn een wetsvoorstel neer om alle ereloonsupplementen voor coronapatiënten te schrappen. "Zij liggen in principe alleen op een kamer. Veel patiënten zullen schrikken wanneer ze hun ziekenhuisfactuur onder ogen krijgen", zegt Kamerfractieleidster Meryame Kitir op Knack.be. Ze pleit er ook andermaal voor de bedrijfsvoorheffing voor tijdelijk werklozen te verlagen tot 10 procent. Dat heeft de sp.a reeds in een wetsvoorstel gegoten.

Voor Kitir was de vertrouwensstemming en de volmachten "de minst slechte oplossing voor de aanpak van de crisis", maar ze benadrukt dat "enkel en alleen" de regering verantwoordelijk is voor de volmachtbesluiten. Het zaterdagoverleg tussen het kernkabinet en de tien partijen is voor haar louter een controlemoment.

De sp.a-fractieleidster waarschuwt ook dat de regering er niet aan moet denken om verder te gaan met de volmachten dan het strikt noodzakelijke: "Vanaf wanneer dat zou gebeuren, eindigt het verhaal en dienen we een motie van wantrouwen in".

Kitir wil ook dat na de crisis een evaluatie gemaakt wordt van wat er de afgelopen jaren misgelopen is, onder meer naar aanleiding van de tekorten aan geschikt materiaal. Ze vindt het goed dat er nu een taskforce onder leiding van minister Philippe De Backer is gekomen. "Op onze vraag zal hij transparant communiceren over tests en mondmaskers.”

Lees ook: Hoe verzorg je jezelf thuis wanneer je milde symptomen hebt? Philippe Devos, intensivist en zelf coronapatiënt, geeft raad (+)
39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  Ketis is blijkbaar onwetend.Als een arts beslist dat je op eenpersoonskamer "moet" dan mogen geen supplementen aangerekend,iedereen heeft er weet van behalve ,juist ,de politiek,wereldvreemd net zoals steeds hun beslissingen.LEZ invoeren maar nog nooit een motorkap open gehad en nul kennis van technische gegevens. Men zou hier met een epistel kunnen komen maar daar heb je 100 bladzijden voor nodig

 • anna vandenberg

  Ik stel voor dat politici alle extra vergoedingen inleveren tenvoordele van mensen die nu verplicht worden buitenhuis te werken.

 • Ferdinand Nuyts

  Meryame Kitir.waar haalt u elke dag die andere kleding, ik denk dat u niet toekomt met 4000 € per maand.

 • André Herbots

  Kitir is ook niet van de slimste.

 • Gaston Van De Kerckhove

  Nog een beetje geduld en dat is er van de spa geen sprake meer