Sp.a wil abortus ook na 14 weken

Monica De Coninck (sp.a)
BELGA Monica De Coninck (sp.a)
Oppositiepartij sp.a roept op een centrum in ons land aan te duiden waar abortus in uitzonderlijke gevallen ook na veertien weken mogelijk is. Dat bericht De Morgen vandaag.

In ons land kunnen vrouwen hun zwangerschap laten onderbreken tot 14 weken. Na die termijn zijn enkel uitzonderingen om medische redenen mogelijk. In Nederland is de termijn langer, en worden tot 22 weken behandelingen uitgevoerd. Om die reden laten jaarlijks zo'n 500 Belgische vrouwen in Nederland een abortus uitvoeren.

Maar vanaf 8 december sluiten zeven van de vijftien Nederlandse abortusklinieken door een faillissement. En dat heeft een grote impact, zegt sp.a-Kamerlid Monica De Coninck. "De Nederlandse minister van Volksgezondheid heeft al gezegd dat Nederlandse vrouwen voorrang zullen krijgen in de overblijvende centra. Dat betekent dat er voor Belgische vrouwen nog amper plek zal zijn."

De Coninck pleit er daarom voor om één Belgisch centrum aan te duiden waar abortus ook na 14 weken mogelijk is.
48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ruben Cavens

  Ik weet ook dat een kind vanaf dag één 1 eigenlijk al levensvatbaar is. Maar het gaat hier niet om de kwestie van levensvatbaarheid, waar het daarentegen wél om gaat is dat 7 van de 15 Nederlandse abortusklinieken geslopen worden, en er wel een soort van vervanging moet zijn hiervoor.

 • Raoul Rouma

  Dit lieve kind zou beter eens uitleggen waar de miljoenen overheidsgeld via het Antwerpse OCMW gebleven zijn toen zij het daar voor het zeggen had. Binnen welke periode zijn die van de wereld verdwenen!

 • Roland Vanlerberghe

  Abortus is een ultieme oplossing in sommige gevallen maar als je na 14 weken nog niet weet wat je gaat doen ga je dat bij een langere termijn ook niet weten, waarom moet de "progressieve" kant van de samenleving steeds maar de limieten opschuiven, straks mag het ook nog tot een periode waarbij het premature kind levensvatbaar is, abortus is geen manier van geboortebeperking, het is moord.

 • Caroline Bex

  Ik ben voor abortus, maar abortus plegen om niet-medische redenen na 12 weken moet verboden blijven!!! Zeker met de NIP-test zouden er baby'tjes geaborteerd kunnen worden omwille van het foutieve geslacht, niet oké...

 • Fons Casteels

  Abortus tot 22 weken? Als een foetus te vroeg geboren wordt op 22 weken, dan doen dokters al het mogelijke om het erdoor te halen. En dus is abortus op 22 weken geen abortus, maar moord (= geplande doodslag).