Sp.a vreest dat aantal daklozen in Vlaanderen zal toenemen

Beeld ter illustratie.
Baert Marc Beeld ter illustratie.
De sp.a vreest dat de dak- en thuisloosheid ook in Vlaanderen zal toenemen. Dat zegt Vlaams parlementslid Maxim Veys in een reactie op het onderzoek dat Brussels Studies vandaag publiceert en waaruit blijkt dat het aantal thuis- en daklozen in het Brussels Gewest in tien jaar tijd meer dan verdubbeld is.

"Je kan er gif op innemen dat het aantal daklozen ook in Vlaanderen zal toenemen", stelt Veys. Volgens hem bevat het Vlaams regeerakkoord een groot lek onderaan de huurmarkt. "Zo hebben we vandaag met sociale verhuurkantoren (SVK's) een circuit waarin de meest kwetsbaren voorrang krijgen. Dit systeem vormt een opvangnet voor wie uit de private huurmarkt valt. De regering heeft beslist om dit opvangnet weg te halen door het SVK-puntensysteem te schrappen. De voorrang voor mensen met een hoge woonnood, zoals dak- en thuislozen, verdwijnt dus", verduidelijkt de sp.a'er.

Veys vindt dat een "zeer kortzichtige beslissing" op een moment dat de huurmarkt in een diepe crisis zit, waarbij jaarlijks 12.000 huurders met uithuiszetting bedreigd worden en de wachtlijsten voor sociale woningen recordhoogtes bereiken. Het gevolg is dat huurders die uit hun woning gezet worden niet langer terechtkunnen in de sociale huur.

5 jaar

Bovendien heeft de Vlaamse regering beslist dat kandidaat-huurders minstens 5 jaar in een bepaalde gemeente moeten gewoond hebben om toegang te krijgen tot een sociale woning. Die 'lokale binding' vormt volgens Maxim Veys een bijkomende muur voor dak- en thuislozen, die nergens gedomicilieerd staan. De 'noodwoningen' die de Vlaamse regering als oplossing naar voren schuift, wijst hij af omdat die per definitie tijdelijk zijn en de onderliggende problemen van deze huurders niet aanpakken.

"Als we dat lek niet snel dichten, zullen onze opvangstructuren snel dichtslibben. Bij gebrek aan doorstroommogelijkheden naar de sociale woonsector zullen veel dak- en thuislozen op straat terechtkomen. Als sp.a eisen we een apart circuit binnen sociale huisvesting voor de meest kwetsbaren. Zij moeten via extra woonbegeleiding vanuit een standvastige woonsituatie hun leven opnieuw kunnen opbouwen", besluit Veys.




13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pierre Bonte

  Bedankt vadertje staat,ben ik al te oud,59,pers me maar uit,ik geef geen cent meer uit en hopelijks geraak ik niet op straat ,van de vlaanders tot lux geen antwoord,zeg niet ik niet wil werken,pffff hmmm sterkte aan de mensen die op straat moeten leven,brrr de kou komt eraan.schandalig

 • pieter arons

  Veel van deze daklozen zijn dakloos door het politiek beleid van e socialisten. Uitkeringen geven en geen begeleiding tot werk, Mensen laten migreren maar ze niet verplichten om te migreren waardoor ze maar op straat rondlopen. Misschien moet jem aar is is in eigen boezem kijken vooral in brussel is het duidelijk waarom er zo veel dakloos zijn;

 • Marie Vandam

  Veel wonen in sociale woningen die teveel verdienen , en ja een Belg heeft hier 1x minder rechten ,maar wel veel plichten dan nieuwkomers. das een feit dat velen niet Willen inzien! In de privé zijn prijzen ook veel te hoog als men 1300 verdiend en men moet enkel voorhuishuur 700 euro betalen zegt dat niet genoeg?

 • ANN LIMBOS

  Ge zult maar Belg zijn in België en zien en voelen wie hier voorrang krijgt !

 • Bart Kuse

  Enige duurzame oplossing: sociale woningen bijbouwen