Sp.a-voorzitter John Crombez ontkent voorakkoord staalhard: “Coalitie met N-VA zou zeer onwaarschijnlijk zijn”

Sp.a-voorzitter John Crombez met N-VA-voorzitter Bart De Wever in de voorgrond.
BELGA Sp.a-voorzitter John Crombez met N-VA-voorzitter Bart De Wever in de voorgrond.
Sp.a-voorzitter John Crombez ontkent met klem dat er een Vlaams voorakkoord bestaat tussen de N-VA en zijn partij. Hij noemt het bovendien “zeer onwaarschijnlijk” dat beide partijen na de verkiezingen van 26 mei een regeerakkoord zouden kunnen smeden.

Het gonst in en rond de Wetstraat al een hele tijd van de geruchten over een voorakkoord tussen N-VA en sp.a, aangevuld met Open Vld, die na de verkiezingen het Antwerpse model zouden kopiëren naar het Martelarenplein, waar de Vlaamse regering huist. N-VA-voorzitter Bart De Wever, die de ambitie heeft de nieuwe minister-president te worden, zou dat voorakkoord afgesproken hebben bij de onderhandeling voor een nieuw stadsbestuur in Antwerpen. Vooral CD&V, dat in de Koekenstad door de N-VA gewipt werd ten voordele van de sp.a, ziet voortekenen.

Maar sp.a-voorzitter John Crombez verwees die geruchten vanmorgen naar de prullenbak, zo liet hij verstaan in De ochtend op Radio 1. “Het is zeer duidelijk dat CD&V heel zenuwachtig is: ze proberen een soort Phantasialand te creëren waarin ze dat verhaal blijven brengen, en dat lukt nog ook.”

Maar de inhoudelijke verschillen zijn volgens Crombez te groot om een coalitie met N-VA waarschijnlijk te maken. “Vooral met Open Vld en N-VA zijn onze programma’s zeer verschillend, dus een coalitie zou zeer onwaarschijnlijk zijn. Wij liggen veel dichter bij Groen en CD&V dan bij die partijen. Aan mij, Bart De Wever en Gwendolyn Rutten is al verschillende keren gevraagd of er een voorakkoord is en we hebben altijd duidelijk neen gezegd. Als men ons niet gelooft, moet men maar blijven geloven in het luchtgitaar spelen van Wouter Beke. Ofwel gelooft men ons wel: er is geen voorakkoord.”

Op de vraag of het moeilijk zou zijn het Antwerps model naar Vlaams niveau te kopiëren, antwoordde Crombez dan ook bevestigend. “Op het vlak van Onderwijs en Welzijn, het grootste deel van de Vlaamse begroting, staan we zeer haaks op elkaar. Wij willen de rusthuisfactuur naar beneden, we willen zorgen dat de 15.000 Vlaamse gehandicapten die hun geld niet krijgen, dat wel krijgen. N-VA en Open Vld daarentegen gaan voor de privatisering van de zorg, zij doen niets voor het betaalbaar maken van de rusthuizen en de zorg voor mensen met een beperking. Als je naar de programma’s kijkt, dan is de kans zeer klein om een regeerakkoord te kunnen maken”.
85 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan peeters

  De Wever gaat met eender wie in zee als hij zijn hachje kan redden, hij heeft enkel interesse in de vetpotten, wie dit nog niet doorheeft is blind en dom. NVA past zijn programma aan naargelang de wind draait, gooi daar wat ranzige praat boven op en 25 % van de Vlaming voelt zich gelukkig, wat de" gevolgen interesseren hen toch niet, als het maar stoer en ranzig is.......arm Vlaanderen .

 • André Herbots

  In Antwerpen is N-VA een bestuursakkoord aangegaan met SPA en Open VLD om een voldoende meerderheid te halen.Moest N-VA een bestuursakkoord gesloten hebben met CD&V en open VLD was er maar nipt 1 zetel overschot en dat was te weinig. Van het VB spreken we niet omdat die partij destijds voor racisme is veroordeeld.

 • Dave Janssens

  Het is ook daarom dat Jinnih Beels nergens een kans onbenut laat om als een ware koekoek Bart De Wever naar de mond te praten. De sp.a hebben blijkbaar nog niets verleerd en zijn dus niets veranderd, maar wees gerust, iemand met 36 verschillende petten naar de mond praten daar ga je vroeg of laat ferme brandwonden aan overhouden. Hoe dikwijls heeft die niet reeds de hand die hem gevoed heeft verloochend? Dat was duidelijk zonder Jinnih Beels gerekend. Die is al even onbekwaam als anderen.

 • Tom Faes

  Bartje de kazakkendraaier. Wie gelooft die nva nog , buiten een paar Gilbertekens en marcellekens ?Voor Weverke telt maar één ding , de rijken rijker maken dat hij hiervoor voortdurend rond de pot moet draaien en de mensen blazen moet wijsmaken neemt hij er graag bij.

 • Rik Connaerdt

  Het gekke is dat NVa federaal de belastingen omlaag wil en ze op Vlaams vlak wil verhogen, terwijl John Crombez ze op alle vlakken wil verhogen. Spa wil bijvoorbeeld de rusthuisfactuur omlaag, maar zegt niet hoe ze dat willen bekostigen. Dus is het aannemelijk dat dit uit de algemene middelen moet komen en dus dat er weer maar eens een belastingverhoging aankomt. Ik ben dat boe.