Sp.a-voorzitter John Crombez: “Migratie naar Europa moet verminderen”

Photo News
Sp.a-voorzitter John Crombez heeft er een bewogen jaar opzitten. De lokale verkiezingen bleken geen succes voor de socialisten, en door in Antwerpen met de N-VA in zee te gaan botste de partij op heel wat interne kritiek. Maar in een interview met De Zondag klinkt Crombez strijdvaardig voor de verkiezingen van eind mei. Daarin werpt hij zich op als de beschermer van zij die het moeilijk hebben, maar pleit hij -opmerkelijk- ook voor minder migratie.

Migratie wordt hét thema van de komende verkiezingen. De regering viel uiteindelijk over het Marrakechpact nadat N-VA naar eigen zeggen “te laat de rode kaart had getrokken”. Crombez was niet verrast. “Het was de kroniek van een aangekondigde dood. N-VA wou eruit om als pure partij naar de verkiezingen te kunnen trekken. Je voelde dat al maanden aankomen", aldus Crombez.

Waarom sp.a wél voor het Migratiepact stemde? “Omdat migratie een internationale aanpak vraagt. Elke stap in die richting steunen wij. De migratie naar Europa moet verminderen. Anders zal dat niet houdbaar zijn. We moeten meer investeren in humane opvang in eigen regio. Vluchtelingen moeten daar kunnen blijven. Dat is onze visie. Alleen zo kan je de migratiestromen controleren”, aldus Crombez. 

Dat ook N-VA die mening is toegedaan, verbaast de sp.a-voorzitter. “Hoezo? Zij zaten toch in de regering? Ik heb van die verhoogde steun niets gezien. Hebt u een aanpak gezien van de asielchaos? Ik niet. Ik heb Francken vooral horen communiceren, en heel driest zelfs. Zijn beleid was zwak.”

Lees het volledige interview met Crombez in De Zondag.
63 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • RUDO VAN LEUVEN

  Hun dwaze liefde voor Trumpy belet mij op VB te stemmen

 • Cor Dierckx

  Rudi V Praet het beste wat ze ooit hebben uitgevonden die certificaten op zonnepanelen, ik zal nog 13 jaar gratis genieten van elektriciteit en verwarming gratis dank zij de S.P.a. je moet weten wanneer je op de kar moet springen i.p.v. te zeuren. Jaarlijks brengt het me meer dan 1000 euro op. Spijtig voor hen die er nu leggen die halen nooit nog hun investering terug ondanks de promotie. Daarom ga ik op de S P a stemmen die doen iets voor de gewone man .

 • Rudy Van Praet

  Hij heeft het licht gezien, de btw op Electriciteit van 21 naar 6. Maar eerst teveel subsidies geven op zonnepanelen. Freyaken het is stilletjes geworden.

 • Erby Herman

  Waarschijnlijk kunnen er tegen mei heel andere kaarten op tafel liggen. Met een heel andere uitzicht.

 • luu di malinas

  Marc Camp in het pact staat wel dat migratie moet bevorderd worden. En bij bijna elke bepaling staat dat rechten moeten gelden onafhankelijk van de status van de migrant. Het is een onduidelijk schrijfsel dat zeer voor interpretatie vatbaar is. Je mag ook eens raden wie er zich aan zal houden. Als de migratie landen zich aan de eerder afgesloten universele mensen rechten hielden waren er geen vluchtelingen.