Sp.a-voorzitter Conner Rousseau krijgt politie over de vloer in kustappartement vader: “Wie er ook achter zit, dit is laag”

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau eerder deze week in de Wetstraat.
BELGA Sp.a-voorzitter Conner Rousseau eerder deze week in de Wetstraat.
Sp.a-voorzitter Conner Rousseau verblijft dezer dagen bij zijn vader in zijn appartement aan de kust in Nieuwpoort. Rousseaus moeder, die in Sint-Niklaas woont, heeft momenteel kanker, en Rousseau wil geen enkel risico lopen. Daarom woont hij tijdelijk bij zijn vader. De politie van Nieuwpoort kwam volgens Rousseau vandaag echter langs om te controleren of hij er wel mocht zijn, volgens hemzelf gebeurde dat “van hogerhand”. “Beetje te verregaand”, zegt hij daarover op Instagram.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Rousseau vertelde dit weekend onder andere in een interview met De Standaard dat hij sinds een week bij zijn vader in Nieuwpoort verblijft. “Mijn moeder (die in Sint-Niklaas woont, red.) heeft kanker en ik wil geen risico’s nemen”, aldus de sp.a-voorzitter. Eerder werd bij sp.a al afgesproken dat alle medewerkers zo veel mogelijk van thuis uit werken.

Rousseau postte vanavond een foto op Instagram vanop het balkon van het kustappartement van zijn vader, die zijn vaste verblijfplaats in Nieuwpoort heeft (en voor alle duidelijkheid dus geen tweede verblijf). “Nog even voordat de haters energie steken in screenshots nemen (voor de 20ste keer)”, schreef hij erna. “Ik kan niet naar huis in Sint-Niklaas. Mijn moeder heeft nog kanker en is dus risicogroep, en ik kom nog te veel onder de mensen voor mijn job. Mijn vader woont in Nieuwpoort en ik heb hier een kamer waar ik nu al een week werk." 

Toch lijkt niet iedereen die uitleg zomaar te geloven. De politiezones aan de kust kondigden eerder al aan dat ze controles zouden uitoefenen op mensen die uit het binnenland naar hun tweede verblijf aan de kust zouden komen. Die verplaatsingen zijn niet essentieel en dus verboden. Maar ook Rousseau kreeg, ondanks zijn duidelijke reden, vandaag politie over de vloer, naar eigen zeggen “omdat ze van hogerhand mij moesten komen ondervragen waarom ik hier zat”. “Vind dat beetje te verregaand. En zeer intrigerend. Er stond zeer duidelijk in de krant waarom ik hier zit. Dan de politie op mij af sturen, wie er ook achter zit, laag. Er zijn andere prioriteiten vandaag.”

(Lees verder onder de screenshots)

De posts op de Instagram Stories van Conner Rousseau.
Instagram Conner Rousseau De posts op de Instagram Stories van Conner Rousseau.

Enkele honderden pv’s voor dagjestoeristen en tweedeverblijvers

De politiezones aan de kust hebben overigens hun handen vol gehad met controles. Want ondanks het verbod op niet-essentiële verplaatsingen zakten heel wat mensen zonder geldige reden af naar de kust. In Oostende, Blankenberge en de regio Westkust werden telkens een honderdtal pv’s opgesteld.

“De mensen blijven enorm creatief in het bedenken van redenen waarom ze toch aan de kust moeten zijn”, vertelt Philip Denoyette van de politiezone Blankenberge/Zuienkerke. De afgelopen drie dagen werden daar ongeveer 103 pv’s opgesteld voor niet-essentiële verplaatsingen. De helft daarvan liep tegen de lamp ter hoogte van de Blankenbergsesteenweg. Opvallend is dat vandaag ook een op de drie gecontroleerde treinreizigers geen geldige reden had om naar de kust af te zakken. “Sommigen snappen het echt niet. Zo vertelde een iemand dat hij een bromfiets kwam oppikken die hij via tweedehands.be had gekocht.”

In Oostende schreef de politie het afgelopen weekend 150 pv’s uit voor niet-essentiële verplaatsingen. Daar werden velen tegengehouden ter hoogte van het Kennedyrondpunt. Tussen gisterenavond en vanochtend kregen 36 personen een pv voor een inbreuk op het samenscholingsverbod.

Ook de agenten van politiezone Westkust hebben afgelopen weekend intensief gecontroleerd. Zij stelden een honderdtal pv’s op, waarvan een derde voor tweedeverblijvers. “We geven geen waarschuwingen meer”, vertelt persverantwoordelijke Ine Deburchgraeve van politiezone Westkust. “Iedereen die hier niet moet zijn, krijgt een boete. We stelden daarnaast vast dat sommige horecazaken hun terras nog altijd niet hebben weggehaald en aan het asielcentrum kwamen personen nog te vaak in groepjes buiten”, aldus Deburchgraeve. Door een aangespoeld zeehondje was er even een grote volkstoeloop op het strand. “Maar gelukkig konden we een beroep doen op de brandweer om de mensen weg te houden, zodat onze ‘coronaploegen’ de controles konden verderzetten”. 

Op de dijk en aan de grensovergang met Frankrijk was het erg rustig, maar sommigen zochten de sluipwegen op. Die worden binnenkort afgezet met containers en betonblokken. De komende dagen zal de politie blijven controleren en patrouilleren, in sommige zones komt er versterking. 
332 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leonarda Van Opbroecke

  Over het niet verblijven in 2e verblijven is niet door de overheid zelf meegedeeld. Met uitzondering van Gites, campings, vakantieparken, enz. Er is volgens mij nooit gezegd dat je ' in je kot moet blijven' op je domicilie adres. De burgemeesters van de kust hebben dit zelf opgelegd.

 • Marcel Willems

  Ondanks de crisis zijn er hier die terug op de man spelen .Hij was er open over maar omdat hij van een linkse signatuur is mag men hem afbreken .Niemand heeft iets te maken met de familie zaken van gelijk wie.Voor mij mag men de wifi ook in lockdown plaatsen.

 • andre van de wege

  iedereen gelijk voor de wet.

 • dirk inghels

  dirk inghels Hij is niet meer dan alle andere burgers , hij is betrapt een boete en terug . Zeker hij heeft een voorbeeld functie , er was ook al voor hem een uitzondering binnen zijn partij over de cumul eerst doen afschaffen en dan voor hem een uitzondering .Hij heeft te veel bla bla .

 • Jefke Vermeulen

  Ze beginnen schrik te krijgen van Conner. En terecht, hij praat iedereen onder tafel.