Sp.a voert met lange rij lege stoelen actie tegen wachtlijsten in de zorg

gorik van holen Twitter
Met een lange rij stoelen, een voor elk van de 5.278 jongeren die wachten op gespecialiseerde hulp in Vlaanderen, heeft sp.a vanmorgen aandacht gevraagd voor de "zorgcrisis" in Vlaanderen. Voorzitter John Crombez (sp.a) stelde ook zijn investeringsplan voor om de problematiek op te lossen.

Voor elke jongere die zorg nodig heeft en momenteel geen hulp krijgt, had sp.a vandaag een stoel neergezet. Dat zijn er in totaal 5.278. De rij stoelen begon aan begeleidingstehuis De Bolle in Oostende waar er jeugdzorg wordt aangeboden en liep helemaal tot in Bredene. 

"Een indrukwekkende stoelenrij", vond voorzitter John Crombez (sp.a) zelf. "Het kan niet dat we in een welvarende maatschappij niet in staat zijn om te zorgen voor onze ouderen, jongeren en personen met een beperking. Dan zou je jezelf eigenlijk geen ontwikkelde regio mogen noemen.”

Investeringsplan

Sp.a stelt ook een investeringsplan voor als oplossing voor wat het de zorgcrisis in Vlaanderen noemt. "Het plan omvat oplossingen die de wachtlijsten moeten wegwerken. We willen de bestaande uitgaven, zoals bedrijfssubsidies, herzien. Ook willen we korter op de bal spelen. Hoe sneller je mensen met problemen helpt, hoe kleiner de kans dat de problemen groter en dus ook duurder worden", vertelde Crombez.

"Gemiddeld moeten jongeren nu 13 maanden wachten op gepaste hulp. Ook senioren hebben het moeilijk. Zij betalen gemiddeld 1.728 euro, terwijl het gemiddelde pensioen 1.500 euro bedraagt. Ook zijn er tekorten voor personen met een handicap. Daar willen we serieus op inzetten", luidde het bij de partij.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Van de Velde

  Voor de huurprijs van al die stoelen kun je al heel wat jongeren uit de penarie helpen.

 • ANDRE VAN DEUN

  Ze verwachten van anderen dat de putten die ze jaaaaaaaaaren lang mee gemaakt hebben op enkel jaren zullen gedempt worden. Integendeel, het zonnepaneel debacle duurt nog steeds voort. Zo te lezen sta ik niet alleen met die gedachte. Ze klagen dus inderdaad "hun eigen voormalig beleid" aan

 • Marleen Sauvillers

  Het is zeer moeilijk om alle noden te stillen.Zeker als je zoals de traditionele partijen vertrekt en alle kasten leeg achterlaat.na 4jaar hopen dat ze terug gevuld zijn plus de schulden terugbetaald dat zou straf zijn.

 • Jules Steenwinckel

  En wat hebben jullie gedaan toen je aan de macht was ? Niks noppes niemendal .

 • jean-pierre dermaut

  Perfect , SP.a , dit is wat jullie al jaren doen , op een stoel zitten en niks uitvoeren .